Županija

[LIJEPE VIJESTI IZ STONA] Svečano porinuće višenamjenskog plovila za zaštitu okoliša

Na rivi u Malom Stonu upriličena je svečanost porinuća višenamjenskog plovila za zaštitu okoliša. Radi se o projektu Komunalnog društva Ston pod nazivom „Nabava višenamjenskog plovila za zaštitu morskog okoliša Komunalnog društva Ston“ sa specijaliziranom opremom za provedbu eko akcija, intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja, monitoring mora i priobalja Malostonskog zaljeva.

Zanimljivo je da je ovo plovilo izradio domaći proizvođač, tvrtka Aeda inc. obitelji Šagarjelo sa Brgata. Svoju podršku projektu iskazali su brojni uzvanici među kojima je bio i Miho Baće, pročelnik UO za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko neretvanske županije, kao i predstavnici školjkara, ribara te javnog i turističkog sektora. Na svečanosti su se nazočnima obratili Vedran Antunica načelnik Općine Ston, Mato Oberan, voditelj FLAG-a Južni Jadran te direktorica Komunalnog društva Ston i voditeljica projekta Ana-Marija Romić.

malostonski zaljev poznat je po dugoj i bogatoj tradiciji bavljenja ribolovom i uzgojem školjaka. Ovo područje zaštićeno je pod ekološkom mreža Natura 2000 te u kategoriji posebni rezervat u moru. Iako očuvani prirodni resursi morskog okoliša predstavljaju snažne potencijale za razvoj ribarstva i akvakulture, oni su izloženi pritiscima okoline odnosno onečišćenjima otpadom iz različitih izvora.

„Posljednje tri godine Komunalno društvo Ston sudjelovalo je u nekoliko eko akcija prikupljanjem i odvozom morskog otpada iz podmorja koji posljedično ima negativan utjecaj na ekološku ravnotežu Malostonskog zaljeva. Nabavkom višenamjenskog plovila sa specijaliziranom opremom Komunalno društvo Ston ima cilj direktno sudjelovati u provedbi daljnjih eko akcija, intervenirati u slučaju iznenadnih onečišćenja, monitoringu mora i priobalja, ali i ojačati svijest dionika unutar ribarstvenog područja FLAG-a. Isto tako želimo edukacijom i promotivnim aktivnostima naglasiti veliku potrebu same zaštite okoliša mora, priobalja i podmorja ovog zaštićenog posebnog rezervata.

– Projekt je u cijelosti financiran EU sredstvima u iznosu od 627.593,75 kuna. Plovilo je izradio lokalni proizvođač i to u pred inflacijskom periodu, nakon čega nije došlo do porasta cijena tijekom gradnje i realizacije projekta. Sretni smo što je ovaj projekt nabave višenamjenskog plovila Komunalnog društva Ston jedan od tri trenutno aktivna projekta za zaštitu morskog okoliša u ukupnoj vrijednosti od preko 3 milijuna kuna – izjavila je direktorica Komunalnog društva Ston Ana-Marija Romić ujedno i voditeljica projekta.

Prirodni resursi, očuvana priroda i okoliš na području FLAG-a su snažni potencijali za razvoj ribarstva i marikulture, te njihovom zaštitom poboljšava se  kvaliteta uvjeta za ribarstvo i uzgoj školjaka.

– U strategiji ribarstvenog područja obuhvata FLAGA Južni Jadran između ostalih je bila mjera za jačanje zaštite prirodnih resursa te je imala za cilj nabavku višenamjenskih plovila za više područja. Na tom natječaju smo imali na raspolaganju od ukupno 10 milijuna kuna koliko vrijedi cijeli projekt, ukupno 2 milijuna i dvjesto tisuća kuna za financiranje plovila. U projektu su isfinancirana četiri plovila, jedno na Lastovu, u Veloj Luci, Dubrovačkom Primorju (Slano) te ovo plovilo za Malostonski zaljev koje smo danas svečano porinuli – dodao je Mato Oberan. Voditelj FLAG-a Južni Jadran.

Sve veće količine otpada u moru i priobalju, osobito plastike, posljedica su raznih čimbenika, između ostalog nerazvijene ljudske svijesti o potrebi zaštite okoliša. Izvori onečišćavanja su različiti, počevši od onečišćenja iz pomorskog prometa, neadekvatnog gospodarenja otpadom pa do razvijenog turizma koji zajedno stvaraju veliki pritisak na okoliš.

– „Ovo je treći natječaj Komunalnog Ston i primjer je dobre prakse. Ovo plovilo je jedna izvrsna stvar za cijelu našu općinu i podrška školjkarima i ribarima te poruka da vodimo računa o Malostonskom zaljevu kao posebnom rezervatu prirode. U tijeku je još jedan natječaj koji sprovodi Komunalno društvo Ston, a radi se o nabavci dizalice koja će također biti dobrodošla školjkarima i ribarima na ovom području.“ – istaknuo je Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

Sretan plov ovom višenamjenskom plovilu uz poruku – čuvajmo naše more, priobalje i obalu!

Pročitajte još

AGROTURIZAM KONAVLE Pješačka tura ove nedjelje na području Čilipa

Dulist

UKUPNO 23 NAGRADE Ovo su najbolji župski sportaši u 2022.!

Dulist

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija