Aktualno

PRVI U NIZU MSC Orchestra dovela 1200 turista, Grad će razgledavati u ‘bubble’ grupama uz stroge mjere

Crusing sezona je u Dubrovniku krenula. Veseli nas dolazak MSC Orchestre – poručio je ovog petka ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo nakon uplovljavanja prvog ovogodišnjeg cruisera u grušku luku. Prvi je to cruiser koji je u grad doveo putnike nakon punih 15 mjeseci izbivanja zbog pandemije. U Grad je ovog petka tako pristiglo oko 1200 putnika.

-Dugo smo na ovome radili sa svim službama koje su bile u to uključene i ponosni smo što smo došli do ovog trenutka da omogućimo dolazak jednog ovakvog cruisera u našu luku, Grad i državu. Mislim da će ovo biti dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon cruise sezona krene. Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem Gradu, ali i državi – rekao je Pezo dodavši kako Lučka uprava u najavi još uvijek ima 153 ticanja, ali da se situacija mijenja iz dana u dan.

-Taj je proces živ. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka, serija brodova. Dosta sve ovisi o emitivnim tržištima i samoj potražnji za ovim vidom turizma – rekao je Pezo te istaknuo kako su gosti koji su ovog petka pristigli s MSC Orchestrom morali proći rigorozan sigurnosni protokol.

-Sve kompanije imaju svoje protokole koji su veoma strogi, čak i stroži od onih koje mi putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo propisujemo u našoj državi. Na nama je bilo samo omogućiti im da svoje protokole provedu. Osim testiranja ili cijepljenja ili antigenskog testa prilikom ukrcaja imaju i tijekom samog putovanja redovita testiranja. Svi su izleti u destinaciji zatvorenog tipa, možda se to kroz kolovoz ili rujan izmijeni. I vodiči i autobuseri su se testirali prije izleta – naglasio je Pezo.

Dodao je kako je MSC kompanija Dubrovniku vrlo značajna te kako će nam ove sezone pristići serija brodova. Tako će MSC Orchestra stići 20 puta u ovoj sezoni.

-To je vrlo značajna brojka, a toliko je bila i u sezonama kada smo postizali odlične turističke rezultate. Drugi brod dolazi za nekoliko dana i isto će u luku uploviti 15-ak puta tijekom sezone. Razgovaramo i s drugim kompanijama, a najbliži smo dogovoru s Vikingom – istaknuo je Blaž Pezo.

Direktor prodaje MSC kompanije Tonći Ivanović naglasio je kako današnji dolazak ovog cruisera u Dubrovnik ima veliko značenje.

-Kod mene budi posebno uzbuđenje i sjećanje na poratno vrijeme jer smo i tada kao kompanija doveli prvi brod nakon prestanka rata u Dubrovniku i bila je to najava normalnog vremena i kontinuiranih ticanja naših brodova. Nadam se da i ovaj naš brod predstavlja vjesnika postcovid vremena u kojem će naši brodovi nastaviti redovito ticati u luku dva puta tjedno, ne samo u Dubrovnik, nego i u Split i to 20 puta s brodom MSC Magnifica – rekao je Ivanović.

Dodao je kako je danas cruiserom u Grad pristiglo oko 1200 putnika te naglasio kako je riječ o smanjenom kapacitetu na brodu zbog strogih protokola.

-Ova je brojka nešto više od 50 posto kapaciteta. Dio kabina na brodu je zatvoren te ih čuvamo za potrebe izolacije ako bi do toga došlo. Ovo je brod koji u punom kapacitetu može podnijeti i do 3500 putnika što znači da ćemo ovdje dolaziti u prosjeku s dvije tisuće brodova. S dva broda možda dosegnemo i 70-ak tisuća ukoliko situacija ostane ovakva. Ukoliko stanje s pandemijom bude još bolje, možda će doći i do povećanja kapaciteta. Putnici čekaju k’o napete puške. Na brodu su pojačane mjere dezinfekcije kako u kabinama tako i na svim javnim površinama na brodu, nose se maske na svim javnim površinama. Reduciran je broj kvadrata pa su neke javne površine zatvorene. Imamo antigensko testiranje prije ulaska na brod, u sredini krstarenja, a sada će se s Covid putovnicom taj dio vjerojatno reducirati pa testiranja unutar samog krstarenja neće biti. Svi vodiči, vozači moraju proći test i dezinfekciju svojih autobusa i taksija – rekao je Ivanović te je potom pojasnio kako će izgledati današnji boravak turista u Gradu.

-Putnicima bubble način putovanja ne smeta, potražnja je relativno velika u ovim okolnostima. Naš protokol je rigorozan i samo jedna od mjera su ti bubble izleti i to ostaje do daljnjega. Putnici ne mogu sami sići s broda i na taj način biti izloženi eventualnoj zarazi. Već je jedna grupa pošla na kupanje u sv. Jakov. Protokol je takav da gosti sjednu u autobuse ravno s cruisera, a autobusi su već prethodno pregledani, dezinficirani te vozači i vodiči testirani. Idu isključivo s vodičima na jedan od izleta u našoj ponudi. Sve obilaze samo s vodičima i drže se svih mjera. Dakle, razgledaju u zdravstvenom balonu u kojem je minimalan rizik. Na isti način će se i vratiti na brod. Cruiser će u Gružu biti do popodneva, a sljedeća mu je destinacija Venecija – istaknuo je Ivanović dodavši kako dogodine planiraju dovesti u Grad i treći MSC-ov cruiser. Dodao je kako MSC gaji izvrsne odnose s Dubrovnikom i da mu je drago što su putnike doveli u naš Grad.

 

Pročitajte još

PROČEŠLJALI SMO POSLOVANJE DUBROVAČKE TVORNICE Najam ‘donio’ TUP-u u 2020. skoro 4 milijuna kuna

Dulist

NA ‘FESTIVALU SLOBODE’ PUŠTALI GUNDULIĆEVU ‘HIMNU’ Franković: Koje licemjerstvo. Znaju li da sloboda nosi odgovornost?

Dulist

MORAO NAPUSTITI DUGOGODIŠNJI KROV NAD GLAVOM, SITUACIJA SE ČINILA BEZNADNOM Branitelj Dragan Čobanski dobit će stan na Batali

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija