Aktualno

PRVI U NIZU MSC Orchestra dovela 1200 turista, Grad će razgledavati u ‘bubble’ grupama uz stroge mjere

PRVI U NIZU MSC Orchestra dovela 1200 turista, Grad će razgledavati u 'bubble' grupama uz stroge mjere

Crusing sezona je u Dubrovniku krenula. Veseli nas dolazak MSC Orchestre – poručio je ovog petka ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo nakon uplovljavanja prvog ovogodišnjeg cruisera u grušku luku. Prvi je to cruiser koji je u grad doveo putnike nakon punih 15 mjeseci izbivanja zbog pandemije. U Grad je ovog petka tako pristiglo oko 1200 putnika.

-Dugo smo na ovome radili sa svim službama koje su bile u to uključene i ponosni smo što smo došli do ovog trenutka da omogućimo dolazak jednog ovakvog cruisera u našu luku, Grad i državu. Mislim da će ovo biti dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon cruise sezona krene. Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem Gradu, ali i državi – rekao je Pezo dodavši kako Lučka uprava u najavi još uvijek ima 153 ticanja, ali da se situacija mijenja iz dana u dan.

-Taj je proces živ. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka, serija brodova. Dosta sve ovisi o emitivnim tržištima i samoj potražnji za ovim vidom turizma – rekao je Pezo te istaknuo kako su gosti koji su ovog petka pristigli s MSC Orchestrom morali proći rigorozan sigurnosni protokol.

-Sve kompanije imaju svoje protokole koji su veoma strogi, čak i stroži od onih koje mi putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo propisujemo u našoj državi. Na nama je bilo samo omogućiti im da svoje protokole provedu. Osim testiranja ili cijepljenja ili antigenskog testa prilikom ukrcaja imaju i tijekom samog putovanja redovita testiranja. Svi su izleti u destinaciji zatvorenog tipa, možda se to kroz kolovoz ili rujan izmijeni. I vodiči i autobuseri su se testirali prije izleta – naglasio je Pezo.

Dodao je kako je MSC kompanija Dubrovniku vrlo značajna te kako će nam ove sezone pristići serija brodova. Tako će MSC Orchestra stići 20 puta u ovoj sezoni.

-To je vrlo značajna brojka, a toliko je bila i u sezonama kada smo postizali odlične turističke rezultate. Drugi brod dolazi za nekoliko dana i isto će u luku uploviti 15-ak puta tijekom sezone. Razgovaramo i s drugim kompanijama, a najbliži smo dogovoru s Vikingom – istaknuo je Blaž Pezo.

Direktor prodaje MSC kompanije Tonći Ivanović naglasio je kako današnji dolazak ovog cruisera u Dubrovnik ima veliko značenje.

-Kod mene budi posebno uzbuđenje i sjećanje na poratno vrijeme jer smo i tada kao kompanija doveli prvi brod nakon prestanka rata u Dubrovniku i bila je to najava normalnog vremena i kontinuiranih ticanja naših brodova. Nadam se da i ovaj naš brod predstavlja vjesnika postcovid vremena u kojem će naši brodovi nastaviti redovito ticati u luku dva puta tjedno, ne samo u Dubrovnik, nego i u Split i to 20 puta s brodom MSC Magnifica – rekao je Ivanović.

Dodao je kako je danas cruiserom u Grad pristiglo oko 1200 putnika te naglasio kako je riječ o smanjenom kapacitetu na brodu zbog strogih protokola.

-Ova je brojka nešto više od 50 posto kapaciteta. Dio kabina na brodu je zatvoren te ih čuvamo za potrebe izolacije ako bi do toga došlo. Ovo je brod koji u punom kapacitetu može podnijeti i do 3500 putnika što znači da ćemo ovdje dolaziti u prosjeku s dvije tisuće brodova. S dva broda možda dosegnemo i 70-ak tisuća ukoliko situacija ostane ovakva. Ukoliko stanje s pandemijom bude još bolje, možda će doći i do povećanja kapaciteta. Putnici čekaju k’o napete puške. Na brodu su pojačane mjere dezinfekcije kako u kabinama tako i na svim javnim površinama na brodu, nose se maske na svim javnim površinama. Reduciran je broj kvadrata pa su neke javne površine zatvorene. Imamo antigensko testiranje prije ulaska na brod, u sredini krstarenja, a sada će se s Covid putovnicom taj dio vjerojatno reducirati pa testiranja unutar samog krstarenja neće biti. Svi vodiči, vozači moraju proći test i dezinfekciju svojih autobusa i taksija – rekao je Ivanović te je potom pojasnio kako će izgledati današnji boravak turista u Gradu.

-Putnicima bubble način putovanja ne smeta, potražnja je relativno velika u ovim okolnostima. Naš protokol je rigorozan i samo jedna od mjera su ti bubble izleti i to ostaje do daljnjega. Putnici ne mogu sami sići s broda i na taj način biti izloženi eventualnoj zarazi. Već je jedna grupa pošla na kupanje u sv. Jakov. Protokol je takav da gosti sjednu u autobuse ravno s cruisera, a autobusi su već prethodno pregledani, dezinficirani te vozači i vodiči testirani. Idu isključivo s vodičima na jedan od izleta u našoj ponudi. Sve obilaze samo s vodičima i drže se svih mjera. Dakle, razgledaju u zdravstvenom balonu u kojem je minimalan rizik. Na isti način će se i vratiti na brod. Cruiser će u Gružu biti do popodneva, a sljedeća mu je destinacija Venecija – istaknuo je Ivanović dodavši kako dogodine planiraju dovesti u Grad i treći MSC-ov cruiser. Dodao je kako MSC gaji izvrsne odnose s Dubrovnikom i da mu je drago što su putnike doveli u naš Grad.

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist