Aktualno

Prvi u iskorištavanju obnovljivih izvora

Općina Konavle je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih općina kao jedna od prvih u Hrvatskoj koja je s uspjehom provela projekt obnovljivih izvora energije, konkretno solarnih kolektora za građane.

Govori ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac ususret konferenciji o održivom razvoju i financiranju obnovljivih izvora energije u Hotelu Croatia od 19. do 22. listopada koju spomenuta agencija organizira.  

– U općini Konavle financirano je 70 kućanstava u sklopu projekta ugradnje solarnih kolektora što znači da je natječaj uspio u stopostotnom iznosu i da su sva predviđena sredstva i utrošena. Konavljani tako danas ugrađuju solarne kolektore koji su sufinancirani od strane Općine Konavle i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 15 750 kuna po kućanstvu – kaže dr. sc. Julije Domac napominjući kako su takve projekte do sada provodile samo najrazvijenije županije, a prije Konavala posebno bez županije niti jedan grad ili općina.

– Konavle su prve u tome, a svi ostali krenuli su kasnije sljedeći primjer iz Konavala. Prednost građana je da uz spomenute subvencije ulaganje isplate za svega par godina i za budućnost im ostaje gotovo besplatna energija koju koriste za grijanje vode ili grijanje prostora, ovisno o izvedbi čime se eliminira upotreba skupih fosilnih goriva, a i štiti se okoliš. Konavle provode i modernizaciju javne rasvjete uz sustav obnovljivih izvora energije koji će se primijeniti i na projektu dječjeg vrtića na Grudi, a zajednički radimo i na projektu istraživanja energetskog iskorištavanja komina masline – kazao je ravnatelj Regea-e dr. sc. Julije Domac.

Inače, energetska konferencija „Sustainable energy finance and investments“ u Hotelu Croatia bit će, tvrdi dr. sc. Domac najjača energetska konferencija ikad održana u Hrvatskoj s gotovo 300 sudionika, a s obzirom da je naglasak konferencije na financiranju projekata obnovljivih izvora energije u Konavle će doći predstavnici svih važnih financijskih institucija u Hrvatskoj i Europskoj uniji od privatnih banaka, do predstavnika Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvitak.
– Ideja konferencije je dati novo svjetlo na mogućnost financiranja energetskih projekata – zaključio je dr. sc. Julije Domac.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija