Grad

PRVI U HRVATSKOJ Dubrovnik dobio najmoderniji sustav za upravljanje prostorom

PRVI U HRVATSKOJ Dubrovnik dobio najmoderniji sustav za upravljanje prostorom

Najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, od danas je dostupan javnosti na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Tim povodom, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić i Vojkan Gavrilović iz tvrtke GDi d.o.o., izvođača projekta, na danas održanoj konferenciji za medije govorili su o značajkama ovog projekta te mogućnostima koje nudi za građane, kao i za rad službenika gradske uprave.

Projekt predstavlja bazu ortofoto snimaka administrativnog područja Grada Dubrovnika, a riječ je o nadogradnji i dopuni postojećeg Geografsko-informacijskog sustava (GIS) Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama. Uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju, unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako sustav na jednom mjestu sadrži sve evidencije prostorno-planskih podataka, komunalne infrastrukture, imovine i cesta u izvrsnom 3D formatu. Najavio je da će javnosti biti dostupne sve informacije iz sustava, osim podataka zaštićenih zakonom.

-Jednim klikom na kartu područja građanima su dostupne informacije kada smo uredili cestu i kada će novo održavanje, kada smo rekonstruirali javnu rasvjetu područja i slično. Zbog toga je ovaj sustav izniman alat za građane, ali i službenike. Podatke poput površine parcele ili volumena zgrade se može dobiti s velikom točnošću i u ovom trenutku to je najbolji sustav u Republici Hrvatskoj. Najvažnija je velika baza podataka na kojoj se radi 20 godina i koja je svojevrstan dokument – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Vojkan Gavrilović je u ime tvrtke GDi d.o.o. predstavio projekt, a pritom je istaknuo kako je riječ o vrhuncu 20-godišnje suradnje Grada Dubrovnika i tvrtke GDi u inteligentnom upravljanju prostora.

-Grad u tri dimenzije višenamjenski je alat jer služi za potrebe planiranja, upravljanja, ali jednako tako i za zaštitu prostora grada. Omogućili smo alat kojim će se moći strateški upravljati vrijednim resursima grada u svim aspektima kojima ima zadatak upravljati. Zaštita prostora, energetska učinkovitost, mogućnost izrade solarnih potencijala, čine osnovu za pametno upravljanje gradom koji obavezno uključuje građanstvo i zainteresiranu stručnu javnost – naglasio je Gavrilović, istaknuvši kako sustav sadrži impresivnu dokumentaciju.

Za potrebe modernizacije Geografskog informacijskog sustava (GIS) obavljeno je avionsko snimanje cijelog administrativnog područja Grada Dubrovnika te snimak bespilotnom letjelicom užeg urbanog područja Grada. Iz ovih snimaka izrađen je i još čitav niz drugih podataka koji će biti podloga za prostorno planiranje, uređenje prostora i praćenje promjena u prostoru.

-Nadogradnja postojećeg GIS sustava omogućuje naprednije urbano planiranje, kao i bolju komunikaciju s građanima. Nudi brojne mogućnosti, a za projekt smo dobili i priznanje na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day održanoj 12. rujna 2019. u Zagrebu, kao najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad u kategoriji „GDi Smart Society 2019“– izjavila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

Sustav je dostupan na službenoj stranici Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist