Aktualno

Prvi tim obilježio početak rada hitne helikopterske službe

Prvi tim obilježio početak rada hitne helikopterske službe

Dubrovačko-neretvanska županija ove je godine napokon dobila cjelogodišnju hitnu helikoptersku službu, a svoj početak rada prvi tim obilježio je pokaznom vježbom.

-Ovo je veliki dan za našu županiju. Veliki je ovo uspjeh. Nakon pet godina sezonskog rada uspjeli smo osigurati cjelogodišnju hitnu helikoptersku službu. Ovo je iznimno bitno jer naša županija ima dijelova koji ni približno ne mogu postići zlatni sat u medicini. Naši sugrađani imat će jednake uvjete kao svi unutar države ili Europe – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je kako je župan Dobroslavić uložio ‘silan napor kako bi hitna helikopterska služba u županiji radila cijele godine’. Istaknula je kako će u ovoj službi raditi 24 liječnika i 28 medicinskih sestara. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić naglasio je da ‘ako spase jedan život, da je ovo opravdana akcija’.

-Pilotu je bitno da su meteorološki uvjeti za izvršenje zadaće povoljni i lokacija na koju se ide – rekao je pilot Zrakoplovne jedinice MUP-a Alen Sambolec dodavši kako je MUP na ovim zadaćama angažirao najiskusnije pilote. Naglasio je kako je najzahtjevniji teren za slijetanje za sada bio Pelješac i Mljet.

Medicinski tehničar Damir Važanić, koji je u ovom projektu uključen već šest godina, ističe kako je situacija uvijek specifična.

-Kad zaprimimo poziv da je potrebna hitna intervencija, provjeravaju se meteo uvjeti i ako su povoljni kreće se na intervenciju kroz 3 do 4 minute kada polijećemo iz Čilipa. Ako se radi o sekundarnoj intervenciji, preuzimamo pacijenta od zemaljskog tima, tijekom transporta pratimo njegove vitalne znakove i predajemo ga u OB Dubrovnik ili KBC Split. Specifičnost je i u tome što smo u zraku i medicinski tehničar, osim medicinskog zbrinjavanja, sudjeluje i u procjeni sigurnosti cijele posade – rekao je.

Dubrovačkom doktoru Marku Morettiju ovo je prva sezona sudjelovanja u radu Hitne helikopterske službe.

– Za sada mi se sviđa – rekao je te naglasio kako im je posao otežan i zbog koronavirusa te je potreban dodatan oprez.

-Sudjelovao sam u dvije intervencije do sada. Prvi pacijent imao je ozbiljnu ranu zbog koje je krvario, a bila je riječ o ozljedi sjekiricom. Druga intervencija bila je srčana aritmija kod starijeg pacijenta – dodao je.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist