Aktualno

‘POSTALI STE KAJFA’ Uzinić na udaru nezadovoljstva vjernika zbog ograničenja u crkvama

Žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj – poručio je na svom Facebook profilu riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić nakon što se uslijed odluke o ograničenju broja vjernika na misnim slavljima te odgodi podjela sakramenata pričesti i krizme našao na meti kritika nezadovoljnih vjernika.

I dok su mu mnogi iskazali podršku, neki nisu štedjeli s riječima pa su, među ostalim, napisali: ‘Ne može narod uz ovakve biskupe nego biti ateist’, ‘Kojem se biskupe Bogu molite, u kojeg Boga uzdate kada ovakve naputke dajete?’, ‘Zašto ga zatajiste kao Petar, zašto ga izdaste kao Juda, izgleda da ste postali Kajfa’, ‘Moj Mate Sotona te obuzela, riješi je se!’…

– Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života. Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve – odgovorio je kritičarima Uzinić.

Podsjetimo, ranije ovog travnja apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić donio je odluku o odgađanju podjele sakramenata prve pričesti i svete potvrde. Odluka je stupila na snagu u nedjelju, 11. travnja i traje do nedjelje, 16. svibnja.

– Gledajući od početka pandemije pa do danas u našoj biskupiji trenutno je u borbi s koronavirusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu. Iz tog razloga od 11. travnja do 16. svibnja u Dubrovačkoj biskupiji se odgađa podjela sakramenta prve pričesti i svete potvrde, a mise i sva druga slavlja, neovisno o tome jesu li u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, mogu biti slavljena isključivo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – iznio je tada.

Pročitajte još

Lučka kapetanija Dubrovnik zbog 17 prekršaja na moru naplatila 48 tisuća kuna kazni

Dulist

PROMETNI ČEP NA SKRETANJU ZA BOSANKU Vratili se turisti, vratile se i gužve

Dulist

Vakula otkriva što nas čeka u ostatku ljeta, ali i tijekom jeseni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija