Aktualno

‘POSTALI STE KAJFA’ Uzinić na udaru nezadovoljstva vjernika zbog ograničenja u crkvama

Žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj – poručio je na svom Facebook profilu riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić nakon što se uslijed odluke o ograničenju broja vjernika na misnim slavljima te odgodi podjela sakramenata pričesti i krizme našao na meti kritika nezadovoljnih vjernika.

I dok su mu mnogi iskazali podršku, neki nisu štedjeli s riječima pa su, među ostalim, napisali: ‘Ne može narod uz ovakve biskupe nego biti ateist’, ‘Kojem se biskupe Bogu molite, u kojeg Boga uzdate kada ovakve naputke dajete?’, ‘Zašto ga zatajiste kao Petar, zašto ga izdaste kao Juda, izgleda da ste postali Kajfa’, ‘Moj Mate Sotona te obuzela, riješi je se!’…

– Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života. Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve – odgovorio je kritičarima Uzinić.

Podsjetimo, ranije ovog travnja apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić donio je odluku o odgađanju podjele sakramenata prve pričesti i svete potvrde. Odluka je stupila na snagu u nedjelju, 11. travnja i traje do nedjelje, 16. svibnja.

– Gledajući od početka pandemije pa do danas u našoj biskupiji trenutno je u borbi s koronavirusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu. Iz tog razloga od 11. travnja do 16. svibnja u Dubrovačkoj biskupiji se odgađa podjela sakramenta prve pričesti i svete potvrde, a mise i sva druga slavlja, neovisno o tome jesu li u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, mogu biti slavljena isključivo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – iznio je tada.

Pročitajte još

Provjerite jeste li bez struje u ponedjeljak i utorak

Dulist

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija