Aktualno

PRVI SMO DOZNALI Bolnica nudi prostor od 150 ‘kvadrata’ za ljekarnu. Ima li zainteresiranih?

PRVI SMO DOZNALI Bolnica nudi prostor od 150 ‘kvadrata’ za ljekarnu. Ima li zainteresiranih?

Raspisan je javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik, njih ukupno dva. Vijest je ovo koja bi prošla ‘lišo’, objavljena tek kao formalni tekst natječaja u jednom tjedniku, da jedan od prostora, onaj od 150 kvadrata’ nije od – slobodno možemo reći – krucijalne važnosti za stanovnike Dubrovnika i okolice.

Bolnica je, naime, raspisala natječaj za davanje u zakup ovog prostora u svrhu ljekarničke djelatnosti. Ukratko, ako bude interesa, a nadamo se da će ga biti, jer ne sumnjamo u buduće odlično poslovanje, OB Dubrovnik konačno dobiva ljekarnu u sklopu svojih prostora. I to ne bilo kakvu – zbog najvažnijeg detalja natječaja odahnut će mnogi koji u sitne noćne sate ‘trče po lijek’ u dežurnu ambulantu. Više o tome rekao nam je ravnatelj OB Dubrovnik, doc. dr. sc. Marijo Bekić.

Ljekarna je u ovom trenutku, a i puno prije, interes svih građana i lokalne zajednice, naših pacijenata… S obzirom na pandemiju koronavirusa, svi zakupi prostora stavljeni su ‘sa strane’, a sad su se uvjeti stekli te smo procijenili kako je naš prioritet upravo – ljekarna. Sukladno tome, raspisali smo natječaj. Jasno, ključni uvjet bilo je 24-satno dežurstvo, odnosno stalna dostupnost ljekarne u zdravstvenoj ustanovi – ističe nam Bekić.

I sam se, dodaje, našao u situacijama gdje je morao izvan radnog vremena ljekarni ići po lijek.

—I sam često idem u dežurnu apoteku, vjerujem da svi znaju koliko je nekad to komplicirano s obzirom na dežurstva istih. Na ovaj način ljudi bi znali, bez obzira kad im je pružena medicinska pomoć – a morate znati da se najveći dio zdravstvene usluge poslije radnog vremena pruža gotovo isključivo upravo u bolnici – kako imaju na raspolaganju 24-satnu ljekarnu odmah u bolnici – napominje dalje ravnatelj. Svakako vrijedi podsjetiti na nešto što je Dubrovniku bolna točka već desetljećima – pristupačnost dežurne ljekarne. Pisalo se, pokretale su se inicijative, tražilo se rješenje – koje je, nadamo se, konačno na pomolu. Primjerice, u ovom tjednu dežurna je ljekarna Gruž, manje više pristupačna automobilom, dok je idući tjedan ‘na raspolaganju’ ona kod Zvonika – čime pada mrak na oči svim roditeljima, ali i ostalima u potrebi.

Zakup na pet godina
Što se tiče detalja natječaja, vrijedi istaknuti kako se ovaj impresivni prostor od 150 metara četvornih iznajmljuje isključivo u ovu svrhu i to na razdoblje od pet godina uz regulaciju prema uvjetima kako bude regulirano sklopljenim ugovorima o zakupa. Početna cijena mjesečnog zakupa je 37.500 kuna, a jamčevina se navodi u istoj toj svoti. Iznos zakupnine iskazan je u neto iznosu i u njega nije uključen PDV. Ovaj prostor se, navodi se u tekstu natječaja, daje u zakup u viđenom stanju s tim da je, gdje to bude potrebno, ponuditelj dužan urediti i privesti ugovorenoj djelatnosti o vlastitom trošku i da se odriče prava primjene instituta stjecanja bez osnova i poslovodstva bez naloga. Zakupodavac, odnosno OB Dubrovnik će priznati troškove uređenja prostora umanjenjem ½ mjesečne zakupnine na rok od tri godine od dana privođenja poslovnog prostora ugovorenoj djelatnosti.

Inače, početno je Javni natječaj objavljen 5. srpnja ove godine, no kako je već naveo ravnatelj Bekić, pandemija je ‘pomrsila planove’. Drugi poslovni prostor je onaj za optičarsku radionicu, ukupne površine 28 ‘kvadrata’ za djelatnost optičarske radionice. Daje se u zakup također na pet godina, za početnu cijenu 7 tisuća kuna te isto toliko jamčevine.

Oba prostora smještena su u objektu C. Buduća ljekarna nalazit će se u objektu gdje se ulazi u poliklinički dio pregleda, odnosno gdje je trijaža ambulantno naručenih pacijenata, ulaz do vrtića ‘Škatulica’. Optika se nalazi odmah do. Ideja davno postojala Uskoro ćemo znati detalje o tome je li itko zainteresiran za zakup bolničke ljekarne. Ostaje za nadati se kako ćemo makar u 2022. godini imati ovu dodatnu, a potrebnu uslugu u sklopu bolnice, koja i na drugim ‘poljima’ unaprjeđuje svoje usluge.

—Davno smo imali ideju o 24-satnoj ljekarni, ali nažalost nisu postojali uvjeti. Sad smo se malo više batirali na to, organizirali i evo, natječaj je tu. Uložili smo i u Odjel ginekologije, podruma do stropa, ima nedostataka,
ali riješilo se što se moglo. Popravljene su klime, složeni su vanjski zastori i tako dalje. Također, krenula je isporuka opreme, sitnim koracima, ali jest.
Do proljeća će u OB Dubrovnik biti puno više opreme, terapijske, dijagnostičke… Kako se sklapaju ugovori kroz projekt Dnevne bolnice, tako i dolazi oprema. Više ćemo predstaviti u idućim mjesecima – zaključuje ravnatelj Bekić.

Objavljeno u tiskanom izdanju ove srijede, 13. listopada 2021. 

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist