Županija

PRVI SLUŽBENI POSJET Ministar Banožić otkrio u kojoj je fazi projekt Kupara

PRVI SLUŽBENI POSJET Ministar Banožić otkrio u kojoj je fazi projekt Kupara

Ministar državne imovine Mario Banožić ovog je ponedjeljka stigao u prvi službeni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji te je tom prigodom održao radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na sastanku, istaknuo je ministar, bilo je riječi o pokušaju rješavanja onih predmeta koji su u nadležnosti Ministarstva državne imovine po pitanju darovanja, povrata, koncesija te zakupa.

-U Republici Hrvatskoj takvih je trenutno 2379 zahtjeva od kojih se 55 odnose na Dubrovačko-neretvansku županiju. Razgovarali smo o brojnima od njih gdje postoje određeni problemi po pitanju darovanja ili nedostaju određeni dokumenti, a razgovarali smo i o onim predmetima koji su započeti tj. imali objavljen natječaj poput onoga na Mljetu ili Lastovu, a koji su iz određenih razloga zastali te pokušavamo pronaći rješenje kako bismo te postupke ponovno pokrenuli – rekao je ministar Banožić te dodao kako je Ministarstvo državne imovine u protekle tri godine potpisalo ukupno 43 ugovora, od čega je njih 24 ukupne vrijednosti 68,53 milijuna kuna. Tu su još i tabularne isprave, ugovori o davanju nekretnina na korištenje, osnivanje prava građenja i služnosti i kupoprodajni ugovori.

Nešto konkretnije zaključke sa sastanka iznio je župan Nikola Dobroslavić istaknuvši kako je vrlo zadovoljan razgovorima s ministrom.

-Zahvalio sam ministru na darovanju Općini Konavle zemljišta za školu u Cavtatu. To nam je vrlo važno. Govorili smo i o korištenju zona koje su predviđene u prostornom planu, turističkoj zoni na Lastovu, marini u Pločama, Ratu kod Banića u Dubrovačkom primorju. Sve su to zone koje želimo aktivirati kao i turističku zonu na Mljetu. Potrebno je da Ministarstvo državne imovine ili Ministarstvo mora, prometa i veza raspišu natječaj. Kod Lastova smo imali problem jer se pojavila privatna osoba s tužbom koja je po nama besmislena, ali mora proći pravna procedura. Mislimo da taj natječaj treba odvojiti od luke posebne namjene, tj. marine i zone hotela – rekao je Dobroslavić dodavši kako gradovi i općine upućuju razne zahtjeve poput onih za dječja igralište, vrtiće te društvene domove.

Na novinarski upit o statusu Kupara, ministar Mario Banožić rekao je kako se do sada čekalo usklađivanje s prostorno-planskom dokumentacijom.

-Predmet je trenutno na savjetovanju te se čekaju suglasnosti resornog Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nakon dobivanja suglasnosti, aktivirat će se ugovor o koncesiji. Očekujem donošenje Prostornog plana do kraja godine, a iza toga kreće investicijski rok – zaključio je ministar Banožić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist