Kultura

Prva violina Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović večeras u Dvoru

Prva violina Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović večeras u Dvoru

Koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović, u nedjelju, 31. srpnja u 21.30 sati nastupit će u atriju Kneževa dvora s pikantnim programom koji donosi sonate Eugènea Ysaÿa.

Ljubitelji klasične glazbe uživat će u sonatama belgijskog violinista, dirigenta i skladatelja Eugènea Ysaÿa, u napetoj atmosferi koju donosi konstelacija – jedan čovjek, njegova violina i publika. Ysaÿe, poznat po sviračkom umijeću i stvaranju nove tehnike sviranja violine, napisao je šest sonata u srpnju 1923. godine, posvetivši svaku briljantnim suvremenicima violinistima koji su ga i inspirirali, dodavajući sonatama karakteristike povezane s po jednim violinistom – Josephu Szigetiju (br. 1), Jacquesu Thibaudu (br. 2), Georgeu Enescu (br. 3), Fritzu Kreisleru (br. 4), Mathieu Crickboomu (br. 5) i Manuelu Quirogau (br. 6). Na taj način dao je presjek violinističkih tehnika i pristupa sviranju, proširujući literaturu tog instrumenta.

Briljantna virtuoznost Romana Simovića i njegova urođena muzikalnost obogaćena neiscrpnom imaginacijom donijele su mu nastupe na najprestižnijim svjetskim koncertnim pozornicama. Laureat je brojnih međunarodnih natjecanja, što ga je svrstalo među ponajbolje violiniste njegove generacije. Kao solist, nastupa s vodećim svjetskim orkestrima. Redovito nastupa na uglednim festivalima i surađuje s renomiranim glazbenicima, a danas djeluje kao koncertmajstor proslavljenog Londonskog simfonijskog orkestra. Festivalskoj publici kao mladi talentirani violinist predstavio se 2005. godine, a 2016. nastupio je uz pijanista Ratimira Martinovića. Simović je gostujući profesor violine na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu te održava majstorske radionice diljem svijeta. U njegovoj brojnoj diskografiji posebno se ističu četiri nosača zvuka s Gudačkim ansamblom Londonskog simfonijskog orkestra za etiketu LSO Live te izdanje kompletnih Paganinijevih Capriccia za violinu solo. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je posudio Jonathan Moulds.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist