Kultura

Ovacije u Dvoru za turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya

Ovacije u Dvoru za turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya

Iznimno umijeće turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya u izvedbi popularnih Bachovih varijacija te vlastite skladbe i aranžmana uz nadahnutu improvizaciju osvojilo je publiku u petak u atriju Kneževa dvora.

Prvi i dulji dio koncertnog programa donio je takozvane Goldbergove varijacije, odnosno Bachovu Ariju s trideset varijacija; djelo složene ingeniozne strukture koje stoljećima fascinira slušatelje i izvođače podjednako. Varijacije je briljantni pijanist gotovo poetski protkao i povezao, izvodeći ih na najvišoj tehničkoj razini, demonstrirajući osim besprijekornog umijeća i istančanu suptilnost, duboku osjetljivost te revnu promišljenost kroz koje je očita umjetnikova potpuna predanost glazbi s kojom se potpuno suživio, što se uostalom moglo iščitati iz Sayevih ekspresija i nenametljivo profinjene gestikulacije. Pola sata čistog glazbenog uživanja publici je priredio jedinstven program Á la carte, Sayev autorski koncept bez fiksnog repertoara kojeg pijanist zapravo kroji u trenutku, ostvarujući time neponovljiva i neposredna iskustva. Say je sinoć tako odsvirao vlastitu skladbu Black Earth, inspiriranu popularnom turskom baladom Kara Toprak, koja je osim melankolično čeznutljivih istočnjačkih folklornih nota uvela i dozu jazza u atrij Dvora. Uslijedila je prava euforija kada su krenuli prvi taktovi Gershwinova jazz standarda Summertime, bio je to dašak glazbenog osvježenja u vrućoj dubrovačkoj noći tijekom kojeg je pjevušila razgaljena festivalska publika, ali i sam Say. Improvizatorska sloboda i kreacija kakvu ovaj umjetnik njeguje od samih početaka, otkrila je svu širinu njegova talenta i osjećaja za muziciranje naslonjenu na čvrstu tehničku izrađenost. Skladba je ispraćena ovacijama, a publika je naposljetku ustala na noge te zdušno zapljeskala sjajnoj izvedbi i fantastičnom Sayu koji je nakon par poziva na naklon publici poklonio posljednje iznenađenje, vlastitu obradu još jednog monumentalnog djela Zapadnog glazbenog kanona – Mozartovu Sonatu za klavir br. 11 u A-duru bolje znanu kao Alla Turca (Turski marš).

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja violinist Roman Simović sutra, 31. srpnja koncertom u Kneževu dvoru na čijem je programu šest sonata Eugènea Ysaÿea.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist