Kultura

‘PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA’ Priča o pomorcima koji su krenuli u nepoznato i izmijenili tijek povijesti

'PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA' Priča o pomorcima koji su krenuli u nepoznato i izmijenili tijek povijesti

U Lazaretima je u subotu otvorena izložba ‘Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta’.

Prije 500 godina u Sevilli (Španjolska) započelo je putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Začinskih otoka do tada neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine kasnije, tj. 1522., Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta.

Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti.

Od 5 brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan – Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, nazad ih se vratilo samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat je ujedno dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između Američkog kontinenta i Indijskog oceana stere ogromni Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima.

Izložba daje glas protagonistima ekspedicije putem pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Objašnjava nam ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme, te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti po prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

Kustosi izložbe su Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), i Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias). Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. godine izložba je u organizaciji Španjolske kulturne akcije i Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske obišla mnoge španjolske i svjetske gradove. Za njezinu hrvatsku premijeru odabran je Dubrovnik, zbog svoje slavne višestoljetne pomorske tradicije.

Ova izložba je interaktivna: na dijelu panoa otisnuti su QR kodovi koji vode do dodatnih video i tekstualnih sadržaja. Više o izložbi možete vidjeti na poveznici.

Izložba će se moći razgledati do 25. rujna radnim danom od 9 do 16 sati te subotom od 9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist