Crna kronika

PROVJERITE ŠTO I OD KOGA KUPUJETE Mislio da je kupio mobitel, a dobio čokoladicu!

PROVJERITE ŠTO I OD KOGA KUPUJETE Mislio da je kupio mobitel, a dobio čokoladicu!

Kod kupnje putem internetskih oglasa treba biti jako oprezan.

Zna to najbolje 54-godišnjak koji je Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorske prijavio da je 22. rujna telefonski sklopio usmeni dogovor s nepoznatim prodavateljem koji je na jednom internetskom oglasniku na prodaju oglasio skupocjeni mobilni telefon za iznos od 2600 kuna.

Dogovorili su da će oštećeni preko poduzeća za transfer novca uplatiti novčani iznos od 900 kuna, što je i učinio, a zatim će mu prodavač putem tiska poslati navedeni mobitel, te će potom oštećeni uplatiti ostatak novca. Nakon nekoliko dana oštećeni je preuzeo paket na kiosku, a kada ga je otvorio pronašao je komad papira i jednu čokoladicu, dok mobitela nije bilo.

Iz MUP-a ističu kako prijevare preko oglasnika nisu rijetkost, stoga građanima savjetuju dodatni oprez prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih, predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama.
Počinitelji prijevara, navode iz MUP-a, u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom. U nekim slučajevima počinitelji koriste lažni, tj. tuđi identitet ili račune za transakcije. Oštećeni uglavnom tek nakon otvaranja preuzetog paketa vide da su prevareni, da je paket prazan ili da je u njemu nešto sasvim drugo i nevrijedno. Često se radi o prijevarama u kojima su građani oštećeni za nekoliko stotina kuna ili do 2 tisuće kuna, a kako se progon počinitelja poduzima po privatnoj tužbi oštećenog, dio prevarenih građana niti ne prijavljuje prijevare.

– Stoga sve građane pozivamo da dobro provjere što kupuju i za koju cijenu. Ukoliko su ipak prevareni ili sumnjaju na mogućnost prijevare, svi građani se s povjerenjem mogu obratiti policiji, osobno ili pozivom na telefon 192! – poručuju iz MUP-a.

Pročitajte još

PROMETNA NEZGODA Sudar dvaju vozila između Zvekovice i Čilipa

Dulist

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist