Županija

PROVJERILI SMO Više građanskih brakova, a manje razvoda u 2021. godini!

PROVJERILI SMO Više građanskih brakova, a manje razvoda u 2021. godini!

Protekla godina, kao i ona 2020., bila je izazovna po pitanju organiziranja vjenčanja. Složit će se zasigurno parovi koji su svoj veliki dan ‘odradili’ u ove dvije pandemijske godine. No, nas je ovoga puta zanimalo koliko je na području naše županije sklopljeno građanskih brakova.

-U 2021. godini u županiji Dubrovačko-neretvanskoj sklopljen je 341 građanski brak, od čega je 69 brakova sklopljeno na terenu, a ostali u službenim prostorijama – navodi u odgovoru Ivica Puljić, viši stručni suradnik i za protokol, medije i odnose s javnošću u Upravnom odjelu za poslove Župana i Županijske skupštine.

Irci, Nizozemci, Amerikanci
Također, oko 90 inozemnih državljana sklopilo je brakove na području naše županije.
-Riječ je podjednako o državljanima BiH te Velike Britanije, a ostali državljani su zastupljani tek u manjem broju i to redom: Poljaci, Nijemci te nekolicina Iraca, Nizozemaca, Amerikanaca… – istaknuto je u odgovoru. Mjesec u kojem je sklopljeno najviše brakova bio je kolovoz – 40 u službenim prostorijama i 16 na terenu. Navodi i kako su u rujnu 2021. sklopljena 33 građanska braka u službenim prostorijama te 22 na terenu. U odgovoru je istaknuto da je u protekloj godini bilo i otkazivanja.

-Od sastavljenih zapisnika o prijavi namjere sklapanja braka u 2021. godini otkazana su 4, dva zbog oboljenja od Covida 19, a ostali nisu naveli razlog odustajanja jer to niti nisu dužni navesti. Drugi su se ipak odlučili sklopiti brak, a ukupno je bilo 345 prijava.
A u 2020.?
Inače, u 2020. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sklopljeno je 313 građanskih brakova, od čega je 26 brakova sklopljeno na terenu, a ostali u službenim prostorijama.

-U toj je godini sklopljeno 60 brakova stranih državljana. Govorimo o slučajevima kada je jedna osoba strani državljanin ili pak obje od kojih su pretežno bili državljani BiH – rekao je. Inače, zakonski rok za prijavu namjere sklapanja braka je 40 do 45 dana.

-Do danas imamo najavu za 15-ak parova, što je uobičajeno za ovo doba godine – zaključio je Puljić.

MANJE RAZVODA 102 odluke!
Zanimalo nas je i koliko je u protekloj godini doneseno odluka o razvodu. Iz odgovora Općinskog suda u Dubrovniku može se iščitati kako je u 2021. godini bilo manje razvoda.
-Na Općinskom sudu u Dubrovniku u 2021. godini doneseno je 102 odluke o razvodu braka, dok je u 2020. godini doneseno 127 odluka – istaknuo je glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku Vlaho Bošković.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist