Grad

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!

Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, ovo­godišnja sezona ipak ulijeva poprili­čan optimizam dubrovačkim hotelije­rima. Neki od njih svoje su kapacitete prošle godine držali zatvorenima, a ove su se ipak odlučili otvoriti. Većina njih odlučila je ‘korigirati’, odnosno smanjiti cijene svojih usluga kako bi iz ove sezone izašli što uspješniji i od nje iskoristili maksimum. Tako se u poje­dinim dubrovačkim hotelima polupan­sion po osobi nudi već od 50 eura ili 374 kune! Međutim, na tržištu se ove sezone pojavio i novi ‘igrač’, a to je Stu­dentski dom Dubrovnik na koji su se pojedini hotelijeri požalili kako im je ‘nelojalna konkurencija’ svojim kapaci­tetima koje nudi u komercijalne svrhe.

Polupansion po osobi 50 eura
Hotel Ivka otvorio je svoja vrata krajem lipnja. Jedan od vlasnika hotela Đuro Capor istaknuo je kako cijene na stra­nicama za rezervaciju smještaja vari­jaju iz dana u dan.
— Reagiramo po potrebi – istaknuo je te podsjetio kako se lani Ivka nije ni otvarala. No, kako kaže, trenutno su cijene smještaja niže u usporedbi s 2019. godinom.

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!

— Niže su svugdje. Sezona je bolja, vidimo poboljšanje u odnosu na lani, ali nije ni blizu 2019. godine. Nadamo se da neće doći do četvrtog vala i da ćemo uspjeti ostvariti povećanje broja noćenja. Također, nadamo se će slje­deća godina biti bolja, ali nitko ne može predvidjeti kako će se situacija odvijati niti kad će se stvoriti predu­vjeti da bi se ponovno dogodila 2019. godina – ističe.
Ako pogledamo cijene na Bookingu za Ivku, možemo vidjeti da, primjerice, jedna noć (s 9. na 10. srpnja) u jedno­krevetnoj sobi i bez doručka košta 529 kuna. Za 20 kuna više (uz iste uvjete), dobit ćete i doručak. Ako biste htjeli rezervirati dvokrevetnu sobu, za isto razdoblje, cijena noćenja (bez doručka) iznosila bi 597 kuna, a s doručkom 617 kuna. Posebna sezonska ponuda za dvije osobe košta 658 kuna, a uključeni su doručak i večera. Ako bi dvije osobe htjele odsjesti u sobi s balkonom, to će ih doći 684 kune uz uključen doručak.

Cijene niže za 30 posto u odnosu na 2019.
U hotelu Lero također nude polupan­sion koji stoji oko 500 kuna po osobi što je 30 do 35 posto niže nego ranijih sezona, izuzev pandemijske 2020.

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!
— Cijene polupansiona kroz srpanj su u prosjeku 120 do 130 eura za dvokre­vetnu sobu. One su još uvijek akcijske i trajat će do 15. ovog mjeseca. Još ovo smatramo nekom vrstom ranog ‘bookinga’. Čekamo relaksaciju mjera i letove u pravom intezitetu. Također, s nestrpljenjem očekujemo goste iz Velike Britanije. Oni su nam u svim dosadašnjim godinama ostvarivali najviše noćenja. Za njih smo ostavili prostora. Vjerujemo da će sezona biti uspješnija nego što smo svi očekivali u početku. Nadamo se da će procijeplje­nost sugrađana biti veća kako bismo mirno dočekali jesen i zimu. Trenutno smo na 60 posto zauzeća hotela. Svaki dan imamo popunjeno 80 do 90 soba. Većinom su nam gosti domaći. Imamo i dosta Austrijanaca, Rusa te Nijemaca što su nam zapravo najjača tržišta. To su ljudi srednje platežne moći koji su do sada bili u hotelima s tri zvjezdice, a mi smo sa četiri i s akcijskim cijenama smo im prihvatljivi. Nudimo im uključen parking i vanjski bazen – govori direktor prodaje i marketinga hotela Lero Ivan Galov koji napominje kako su njihovim zatvorenim prostorima nužne maske u svrhu sprječavanja širenja pandemije koronavirusa te se na ulazu nalaze sredstva za dezinfekciju ruku, a vodi se računa i o fizičkoj distanci. ­
— Svi su zaposlenici s maskama, sobe, radne površine, stolovi i posuđe se dodatno dezinficiraju. Pazimo na svaki detalj! – iznosi Galov koji nam je dodao kako im nedavno otvoren Studentski dom u Dubrovnik donekle predstavlja konkurenciju.
— U neku ruku su nam konkurencija u terminima predsezone i podsezone. Pokupe sportske grupe i one koji imaju veze s državnim institucijama. Svatko se ima pravo baviti turizmom, ali ta konkurencija se ne može baš nazvati lojalnom – komentira Galov.
Nezadovoljstvo dijela hotelijera rav­natelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica, međutim za DuList ne želi komentirati jer ne vjeruje da bi ozbiljnim hotelijerima spomenuti dom mogao biti konkurencija.

— Studentski dom u Dubrovniku sa svojim slobodnim kapacitetima kao i ostali sveučilišni domovi u Hrvatskoj i svijetu nudi uslugu smještaja i ostalim kategorijama osim studentima. Godi­nama isto u našem Gradu nudi Dormi­torij Sveučilišta u Zagrebu i neki uče­nički domovi koji se godinama tijekom ljeta izdaju turistima – kategoričan je ravnatelj Studentskog centra Dubrov­nik Marko Potrebica.
Ističe kako je njihovo primarno trži­šte akademska zajednica – znanstveni skupovi i ljetne škole, studenti i mladi.

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!
— Mi se ne oglašavamo na platfor­mama booking.com i slično, nego isključivo u okviru akademske zajed­nice. Naša je situacija što se tiče popu­njenosti ista kao u ostalim hotelskim kućama u Dubrovniku, međutim još jednom napominjem da mi ne radimo onaj klasični turizam s individual­nim gostima ili grupama. Bavimo se segmentom visokog obrazovanja – stu­denti, mladi i znanstvene konferencije. Oni su naš fokus. Takvih aktivnosti nažalost nema koliko bismo mi željeli, ali tjedno odradimo skup od 50 do 60 ljudi. Sad nam dolazi jedna ljetna škola iz SAD-a koji imaju suradnju sa Sveuči­lištem u Dubrovniku. U najavi je gotovo sto studenata iz Amerike i ostalih zema­lja svijeta. Što se tiče cijena, kaže, one se formiraju u skladu sa stanjem na tržištu i niti jednom prilikom nisu radili dam­ping istih u odnosu na usluge hotelskog smještaja iste ili približne kategorije – poručio je Potrebica.

Intenzivan ‘booking’
Hoteli Maestral primjer su hotelske kuće koja nije pobornik smanjivanja cijena, a kako ističu, trenutna popunje­nost kojom su zadovoljni, daje im opti­mizam te trenutno čak plasiraju i više cijene. Trenutno, naglašavaju, rade s tri otvorena hotela, hotelima Uvala, Vis i Splendid dok hotel Komodor planiraju otvoriti u drugoj polovini srpnja. S obzi­rom da je već sredina srpnja i visoka sezona ‘booking’ se znatno intenzivi­rao, ističu, pa očekuju dobru popunje­nost kroz srpanj i kolovoz.
— Ukoliko epidemiološka slika ostane povoljna te uspijemo realizirati pla­nirane ciljeve za jesen, očekujemo poslovnu godinu koja će biti puno bolja od prošlogodišnje. Generalno nismo pobornici linearnog snižavanja cijena, ona isključivo ovisi o ponudi i potražnji te se sukladno tim parametrima prila­gođavamo tržišnim uvjetima. Sada smo već ušli u špicu sezone gdje očekujemo visoku popunjenost te samim tim plasi­ramo i više cijene. Svako dodatno otva­ranje novih kapaciteta utječe na tržišnu situaciju, no mi dnevno prilagođavamo svoje prodajne i marketinške aktivno­sti kako bismo osigurali što bolji rezul­tat i veći tržišni udio. Nadamo se da će epidemiološla situacija ostati zadovo­ljavajuća i omogućiti nam ostvarivanje najavljenih rezervacija za jesen koje trenutno izgledaju dosta optimistično – istaknula je direktorica prodaje u Hote­lima Maestral Romana Antunović.

 

PROVJERILI SMO Hotelijeri snizili cijene, nude polupansion već od 374 kune!
Pretragom cijena na stranici Boo­king.com, u Hotelu Adriatic, primjerice, jedna noć (s 9. na 10. srpnja) u jednokre­vetnoj sobi s doručkom košta 926 kuna. Za jednaku cijenu, primjerice, moguće je ‘bookirati’ i standardnu dvokrevetnu sobu s bračnim krevetom s uključenim doručkom. Ako pak želite sobu s bal­konom, za to ćete izdvojiti 996 kuna. Trokrevetna soba s pogledom na more s doručkom košta 1278 kuna, a ako je uz to u ponudi i večera, za to će gosti izdvojiti 169 kuna više. U Hotelu Uvala cijene su nešto više. Za dvokrevetnu sobu s bračnim krevetom i balkonom te pogledom na more te uključenim doručkom gosti će izdvojiti 1.286 kuna, a ako je u to uključena i večera za to je potrebno izdvojiti 1664 kune. Cijena standardne jednokrevetne sobe u Hotelu Vis, primjerice, trenutno iznosi 996 kuna s uključenim doručkom, a za dvokrevetnu je potrebno izdvojiti 821 kunu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 7. srpnja 2021. 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist