Aktualno

PROVJERILI SMO CIJENE Ulje skuplje dvije kune, cukar krešio za kunu!

PROVJERILI SMO CIJENE Ulje skuplje dvije kune, cukar krešio za kunu!

Unatoč nižem PDV-u cijena suncokretovog ulja u mjesec i pol dana porasla je za čak 12,5 posto! Naime, prvi dan travnja hrvatski građani dočekali su s nižim PDV-om na dio prehrambenih proizvoda, no većina trgovaca svoje je cijene prilagodila već krajem veljače ili kroz ožujak. Ipak, svakodnevno svjedočimo rastu cijena pojedinih artikala, posebno onih koji nisu obuhvaćeni nižom poreznom stopom.

Ulje skuplje 12,5 posto!
Zadnjih dana kupce posebno šokira porast cijena ulja, s tim da se na taj proizvod primjenjuje niži PDV koji je s 13 ‘pao’ na 5 posto. Prema našoj analizi litra Zvijezdinog suncokretovog ulja je od sredine veljače do danas porasla za 12,5 posto. Takav porast zabilježili smo u dvije dubrovačke trgovine, u Tomyju i Konzumu, koje smo obišli dan nakon što je u veljači Vlada najavila da se PDV smanjuje 1. travnja (točnije 17. veljače). Tada je cijena litre Zvijezdinog ulja u ove dvije trgovine iznosila 15,99 kuna. Ovog pak ponedjeljka cijena je dosegnula 17,99 za litru istog ulja. Nešto nižu cijenu ima Pemo u Vukovarskoj ulici. Tamo je litra ovog ulja početkom tjedna iznosila 16,72 kune, a sredinom veljače bila je 15.99 kuna. Budući da smo pred Božić 2021. godine također radili analizu cijena, istaknut ćemo kako smo tada litru ulja u sva tri trgovačka lanca plaćali 14,99 kuna.

Maslac jeftiniji
No, zato je maslac pojeftinio. Za potrebe naše analize uzeli smo Dukatov maslac od 250 grama, kojega smo pred Božić u Konzumu i Tommyju plaćali 24,99 kuna. U Pema je pak bio jeftiniji te ste ga mogli kupiti za 22,99 kuna. S takvim smo cijenama dočekali i sredinu veljače. No, maslac je danas znatno jeftiniji. Tako ćete za njega najmanje morati izdvojiti u Pema gdje je njegova cijena 19,31 kunu. U Tommyja i Konzuma cijena je ista te iznosi 20.99 kuna.

Niže cijene voća
U odnosu na sredinu veljače, u butigama su nas dočekale niže cijene voća. Tako su banane s 10,99 kuna u Pema i Konzuma danas ‘pale’ na 9,49, dok smo za kilogram istih sredinom veljače u Tommyju morali izdvojiti 9,99 kuna. Danas ćete ih u ovoj trgovini platiti također po cijeni od 9,49 kuna. Niže su i cijene naranača. Njih smo u veljači plaćali 8,99 kuna za kilogram u Pema, a danas koštaju 8,36 kuna. U Tommyju je kilogram ovog voća u veljači bio 8,99 kuna, a danas je 8,29 kuna. Kad je pak riječ o Konzumu, tamo smo sredinom veljače kilograma naranača plaćali 9,99 kuna, a danas je redovna cijena 8,35 kuna.

Mlijeko ostalo na istome
Iako sredinom veljače, u trenutku kada je Vlada RH najavila manji PDV na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu te maslac i margarin, nismo popratili kretanje cijena brašna, cukara i mlijeka, te smo cijene usporedili s onima od prije Božića. Tada smo, podsjetimo, pisali o znatnom poskupljenju mlijeka i mliječnih proizvoda. No, srećom (ako se to tako može napisati) od Božića do danas mlijeko je zadržalo istu cijenu, a u Pema je čak i jeftinije. Naime, pred Božić je litra Dukatovog trajnog mlijeka od 2,8 posto m.m. u Pema koštala 8,99 kuna, što je među promatranim trgovinama bila i najveća cijena. Konzum i Tommy cijenu ovog mlijeka držali su na 7,99, a tolika je i danas. S druge strane, u Pema je pojeftinila te ćete danas za litru izdvojiti jednako kao i u druge dvije trgovine – 7,99 kuna, što je kunu jeftinije nego pred Božić. Budući da nam je Uskrs pred vratima, dobro je znati kako su danas niže cijene oraha. Naime, kilogram oraha se pred Božić najjeftinije mogao kupiti u Pema. Tamo mu je redovna cijena bila 74,99 kuna za kilogram. U Tommyju i Konzumu je orahu pak redovna cijena bila 79,99 kuna po kilogramu. Danas kilogram oraha u Pema košta 69,68 kuna, u Konzumu 74,33 kune, a u Tommyju 74,99 kuna.

Poskupio i cukar
Brašno je u odnosu na predbožićno razdoblje ostalo isto – 6,99 kuna po kilogramu (glatko brašno, Podravka, osim u Pema gdje nema tog glatkog brašna već Ultra plus marke). Kilogram šećera je pak u Konzumu u odnosu na božićnu košaricu ostao s istom cijenom od 6,49 kuna. No u ostale dvije butige je krešio. Tako smo u Pema kilogram cukara pred Božić plaćali 5,99 kuna, a danas je kunu skuplji. U Tommyja je pak sa 6,49 kuna krešio na 6,79.

TRI NAJPOPULARNIJA
Nove cijene i za dječje proizvode
S prvim danom travnja stigle su i nove cijene, korigirane, za dječju hranu i potrepštine. Radost mama trajala je kratko – tek pokoji popust i akcija pojavi se kao ‘svjetlo nade’ 
za kupovinu adaptiranog mlijeka, vlažnih maramica ili dječjih kašica – tri proizvoda koje smo odabrali kao naš ‘mini uzorak’. Od adaptiranih mlijeka uzeli smo ono najčešće – NAN2, vlažnih maramica Pampers Sensitive a od kašica Frutek. Krenimo od zadnjeg – upravo Frutek od 190 grama (raznih okusa) danas košta 8 kuna i 35 lipa, i to na akciji od 18 posto (!), u Konzuma. Nestlé NAN OPTIPRO 2 Mliječna formula od 800 g u Konzuma je 119,99 kuna, dok 
su Pampers Sensitive Vlažne maramice 80/1 čak 15,99 kuna. Cijena za adaptirano mlijeko je ista u Tommyja, dok su Pampers Sensitive čak kunu skuplje – 16,99. U Tommyja su pak 
vidljive promjene cijena na Fruteku – 190gramska teglica je 9,99 kuna. Frutek je u Pema 
13 kuna za 190gramsku teglicu, dok u webshopu ne nudi uopće kupovinu NAN-a niti Pampers 
Sensitive maramica.

Objavljeno u tiskanom izdanju 6. travnja 2022.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist