Politika

Protiv ratifikacije svi, osim SDP-a

Nakon višesatne rasprave, vijećnici Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije, na današnjoj tematskoj sjednici prihvatili su zaključak u kojem od Vlade RH i Hrvatskog sabora zahtijevaju da se ne ratificira Ugovor o državnoj granici između RH i BIH – a od 30. srpnja 1999. godine, jer bi se, kako se navodi, tim činom izvršilo ustupanje hrvatskog teritorija kod Kleka susjednoj državi.

Za ove zaključke glasovalo je 26 vijećnika, 6 SDP-ovih vijećnika bilo je protiv te jedan suzdržan.

Naime, vijećnici SDP-a tražili su uoči glasanja stanku od 10 minuta, nakon čega su predložili da se ta  točka skine s dnevnog reda te su zatražili da se cijeli zapisnik s današnje tematske sjednice dostavi Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

No, njihov prijedlog nije dobio potrebnu većinu, te se pristupilo glasanju o već spomenutim zaključcima. U njima se od Vlade traži i ponovno identificiranje granice s BIH – a kod Kleka uvažavajući sve dokaze da je predmetni teritorij bio 25. lipnja 1991. godine hrvatski, čime bi se u potpunosti poštivali kriteriji za razgraničenje bivših republika SFRJ koji su određeni prema mišljenjima Arbitražne komisije Konferencije o Jugoslaviji od 11. siječnja 19912. godine (Badinterove komisije).

– Ukoliko se Vlada RH ogluši o zahtjev ove Skupštine da se ne pristupi ratifikaciji i uputi Sporazum u Hrvatski sabor na ratifikaciju, traži se od Predsjednika RH da sukladno svojim ovlastima zaštiti teritorijalnu cjelovitost RH na ovom području – zaključeno je.
 

Pročitajte još

‘JA NARAVNO NE IDEM NIGDJE…’ Kunica nije više stonski vijećnik, zamijenit će ga Romano Vukas

Dulist

Ivona Michl vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja

Ni koalicijski partneri HDZ-a nisu podržali predložene članove Povjerenstva za ocjenjivanje sportskih programa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija