Politika

Protiv ratifikacije svi, osim SDP-a

Protiv ratifikacije svi, osim SDP-a

Nakon višesatne rasprave, vijećnici Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije, na današnjoj tematskoj sjednici prihvatili su zaključak u kojem od Vlade RH i Hrvatskog sabora zahtijevaju da se ne ratificira Ugovor o državnoj granici između RH i BIH – a od 30. srpnja 1999. godine, jer bi se, kako se navodi, tim činom izvršilo ustupanje hrvatskog teritorija kod Kleka susjednoj državi.

Za ove zaključke glasovalo je 26 vijećnika, 6 SDP-ovih vijećnika bilo je protiv te jedan suzdržan.

Naime, vijećnici SDP-a tražili su uoči glasanja stanku od 10 minuta, nakon čega su predložili da se ta  točka skine s dnevnog reda te su zatražili da se cijeli zapisnik s današnje tematske sjednice dostavi Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

No, njihov prijedlog nije dobio potrebnu većinu, te se pristupilo glasanju o već spomenutim zaključcima. U njima se od Vlade traži i ponovno identificiranje granice s BIH – a kod Kleka uvažavajući sve dokaze da je predmetni teritorij bio 25. lipnja 1991. godine hrvatski, čime bi se u potpunosti poštivali kriteriji za razgraničenje bivših republika SFRJ koji su određeni prema mišljenjima Arbitražne komisije Konferencije o Jugoslaviji od 11. siječnja 19912. godine (Badinterove komisije).

– Ukoliko se Vlada RH ogluši o zahtjev ove Skupštine da se ne pristupi ratifikaciji i uputi Sporazum u Hrvatski sabor na ratifikaciju, traži se od Predsjednika RH da sukladno svojim ovlastima zaštiti teritorijalnu cjelovitost RH na ovom području – zaključeno je.
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist