Crna kronika

Protiv gospodarstvenika s Korčule (45) podignuta optužnica

Protiv gospodarstvenika s Korčule (45) podignuta optužnica
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred nadležnim županijskim sudom optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.).
Naime, optužnica je podignuta zbog počinjenog produljenog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kaznenog djela povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kako se ističe u priopćenju, okrivljenog 45-godišnjaka se tereti da je od druge polovice 2015. godine do kraja ožujka 2020. godine u Korčuli, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, koristio se i zlouporabio ovlasti u cilju pribavljanja imovinske koristi povezanim trgovačkim društvima i jednom obrtu te tako donosio i provodio odluke na temelju nevjerodostojne dokumentacije.

Tereti ga se da je time omogućio nepripadnu korist jednom povezanom trgovačkom društvu u iznosu od 732.485,40 kuna (97.217,51 eura) te drugom povezanom trgovačkom društvu u iznosu od 1.648.210,95 kuna (218.755,18 eura) i jednom obrtu u iznosu od 36.375,00 kuna (4.827,79 eura), sve na štetu trgovačkog društva kojeg zastupa.

Okrivljenika se tereti i da je u istom svojstvu tijekom 2018. godine, otuđio sredstva rada istog trgovačkog društva koja su od važnosti za obavljanje djelatnosti, a vrijednost sredstava zasigurno je veća od 60.000,00 kuna (7.963,36 eura).

Okrivljeniku se stavlja na teret i da nije u poslovnim knjigama istog trgovačkog društva, unatoč zakonskoj obvezi, evidentirao poslovne promjene o predmetnim poslovnim događajima i stanju imovine, a tim je financijskim transakcijama i otuđenjem imovine društva za koje se tereti, trgovačko društvo doveo u stanje nemogućnosti obavljanja djelatnosti i insolventnosti zbog čega je po odluci nadležnog trgovačkog suda 9. studenog 2020., otvoren stečaj nad trgovačkim društvom, navodi se u priopćenju.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

Čistili okoliš oko bolnice, pa primijetili minobacačku granatu!

Dulist

PROMETNA NEZGODA Sudar dvaju vozila između Zvekovice i Čilipa

Dulist

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist