Crna kronika

Policija otkrila počinitelja računalne prevare – ‘operirao’ iz Latvije

Policija otkrila počinitelja računalne prevare - 'operirao' iz Latvije

Državljanin Latvije (49) osumnjičen je za kazneno djelo računalne prevare.

Naime, kako javljaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, početkom veljače ove godine 25-godišnji državljanin BiH, koji ima boravište u Dubrovniku, policiji je prijavio računalnu prevaru kojom je oštećen za gotovo 900 eura. Oštećeni je u svojoj prijavio naveo da je, putem poznatog internetskog oglašivača, pronašao mobilni uređaj Apple iPhone 14 Pro Max koji se nudio na prodaju za iznos od 650 eura.

Putem chat usluge navedene stranice kontaktirao je prodavatelja i dogovorio kupnju, a plaćanje je dogovorio putem payprotect značajke, te na upit prodavatelja dao broj svog mobitela kako bi mogao prihvatiti ponudu.

U sklopu sms poruke koju je dobio na svoj mobilni uređaj, oštećeni je dobio i poveznicu koju je otvorio i u nju unio tražene podatke, odnosno svoje osobne podatke, podatke svoje bankovne kartice i zaštitni kod kartice tzv. ccv.

Nakon što je potvrdio uplatu, pokazala mu se greška kao da uopće nije potvrdio plaćanje, a kada je pokušao kontaktirati prodavatelja on mu se više nije javljao, a oglas je bio obrisan.

Provjerivši svoj bankovni račun uvidio je da mu s računa nedostaje iznos od 550 eura. Potom je ponovno na svoj mobilni uređaj dobio sms poruku s poveznicom koja je otvorila stranicu koja je izgledala kao stranica gore spomenutog internetskog oglašivača, gdje su mu se ispričali zbog pogreške te ponovno tražili da unese svoje osobne i bankovne podatke što je i učinio.

Ponovnim pregledom svog bankovnog računa primijetio je kako mu je s računa skinuto još 345 eura, kada je shvatio da je u pitanju prevara i cijeli je slučaj prijavio policiji.

Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu u redovnoj zakonskoj proceduri.

Pročitajte još

TJEDNI REKORDER 49-godišnjak ‘napuhao’ 2,08 promila

Dulist

U METKOVIĆU Vozio neregistrirano vozilo bez vozačke… Predložena kazna – 90 dana zatvora!

Dulist

UBIJEN SIN JEDINAC U SPLITU Osumnjičen ovisnik s bogatim dosjeom

Dulist