Sport

Protiv Francuza za finale Svjetskog prvenstva

hvs vaterpolo barakude
Members of team Croatia during the water polo men match between team Serbia (white caps) and team Croatia (blue caps) of the 21st World Aquatics Championships at the Aspire Dome in Doha (Qatar), February 13, 2024.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija sutra će igrati polufinale Svjetskog prvenstva u Dohi protiv reprezentacije Francuske što će ujedno biti ujedno 10. polufinale Hrvatske od 11 svjetskih prvenstava od 2005. godine. Utakmica Hrvatska – Francuska će se odigrati u 15:30 sati po hrvatskom vremenu, dok će se u drugom polufinalu sastati Španjolska i Italija u 14:00 sati, donosi HVS.

Barakude su pri kraju dugačkog putovanja koje traje sad već mjesec i pol dana, koliko je uostalom i ove kalendarske godine. Dubrovnik, Zagreb, Doha, ali i s pripremnim međupostajama u Rovinju, pa opet malo Zagreba i Dubaija. Hrvatski vaterpolisti su nadomak finala Svjetskog prvenstva, ali nećemo o finalu ni malo, ni slova. Postoji uostalom od prošlog utorka nešto što se zove ‘mađarsko iskustvo’, zato sve misli, pogled, riječi, sva slova usmjeravamo prema polufinalu i Francuskoj kao suparniku u njemu. Momčad s kojom je Hrvatska igrala prije pet tjedana u Gružu (2. kolo Europskog prvenstva i pobjeda 12:7), ali to je aorist. Prošlo svršeno vrijeme. Četvrtak u Kataru nosi novi vrijeme, novu utakmicu i ništa nije usporedivo s onim što je bilo prije. Slaže se s tim i Ivica Tucak, hrvatski izbornik.

-Nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo’, niti sam ja ikada tako razmišljao. Kad igramo protiv Kine ili bilo koga tko je možda na papiru manje jak, ugledan, ja prema svakom suparniku imam sportski respekt. Jer, bit ću tako slobodan, mislim da samo glup sportaš može podcijeniti suparnika, jer time samo podcjenjuješ i svoj rad. Ne dolazi u obzir, a pogotovo ne u polufinalu Svjetskog prvenstva i protiv suparnika koji se zove Francuska. Svi smo svjesni toga. Znamo da igramo odličan vaterpolo, da imamo vjeru u sebe. Mi nismo pobijedili Francusku i nećemo je pobijediti sve dok to ne učinimo do 32. minute – istaknuo je.

Na koji način će se Hrvatska suprotstaviti Francuskoj?

-Prvo, valja znati da Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu, Thomasa Vernouxa. Mađarima je onako, ‘hladno da 5 komada’. ‘Izbušio’ je sve suparnike ovdje i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa koji je prije 10-ak godina kada je Italija postizala vrhunske rezultate, on baš bio njihov prvi centar. Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezentacija. Zato ćemo Vernouxa sigurno udvajati jer rekao sam da njega jedan čovjek ne može čuvati. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i on je sigurno danas među 5 najboljih na svijetu, a za kojeg vjerujem da će za koju godinu biti rijetko viđena igračka marka u planetarnom pogledu. Mlad je, potentan, potpuno je posvećen vaterpolu. Mi ćemo ga zatvoriti sigurno dupliranjem, nećemo mu dopustiti nikakav prostor. Jasno, to otvara prostor nekim drugim igračima za šut, ali bolje netko drugo nego on – naglasio je izbornik Tucak i za kraj podvukao.

Foto HVS/Giorgio Scala/DBM

Pročitajte još

KAKAV SPEKTAKL U PARIZU! Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić nosili hrvatsku zastavu

Dulist

Ante Kolunđija u top 100 najboljih igrača tenisa u kolicima

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO JUGAŠIMA Hvala još jednom što nas činite ponosnima

Dulist