Kultura

PROSVJED ZA VEĆI KOEFICIJENT Dubrovački slobodni umjetnici dali podršku kolegama u Zagrebu

PROSVJED ZA VEĆI KOEFICIJENT Dubrovački slobodni umjetnici dali podršku kolegama u Zagrebu

Dubrovački samostalni umjetnici, članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika iz područja likovnog stvaralaštva, okupili su se ove srijede u Florinom domu u znak podrše svojim kolegama, prosvjednicima na Markovom trgu. Traže povećanje koeficijenta za obračun mirovine.

– Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik na više razina uvijek pokušava popraviti status umjetnika. Ovom prilikom se pokušavamo pridružiti prosvjedu koji je organiziran danas u Zagrebu na Markovom trgu iz razloga što nam je nepraktično stići do Zagreba. Međutim, imamo iste interese i iste preokupacije te jednako želimo poboljšati status samostalnih umjetnika koji su dosad imali izrazito niske koeficijente za izračunavanje mirovina – naglasili su predstavnici Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik.
U svjetlu opće ekonomske krize, kontinuiranog rasta granice siromaštva i u najčešće teškim uvjetima suvremenog umjetničkog rada smatraju da je samostalnim umjetnicima koeficijent za obračun mirovine nužno povećati na 1,8.

– Samostalnim umjetnicima 2009. je u okviru državnih antirecesijskih mjera koeficijent za obračun osnovice za mirovine smanjen sa 1,2 na 0,8. S tim mirovinama, umjetnici su živjeli na granicama siromaštva, što nije u redu. Sada se taj koeficijent odlukom Vlade vratio na 1,2 što je opet ispod razine očekivanog jer mi želimo da on bude 1,8 koliko imaju i ostali zaposleni umjetnici u umjetničkim organizacijama – istaknuli su okupljeni samostalni umjetnici.

Svim drugim zanimanjima mirovinski koeficijent vraćen je 2010., a profesionalni umjetnici još punih 13 godina su unatoč kontinuiranim molbama napušteni na socijalnoj margini s koeficijentom nedostatnim za dostojanstvenu starost nakon cjeloživotnog radnog vijeka i zamjetnog umjetničkog doprinosa hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Povećanjem koeficijenta bi se mirovine samostalnih umjetnika osuvremenile te izjednačile s mirovinama umjetnika zaposlenih u institucijama što bi doprinijelo ispravljanju nepravde koja je punih 13 godina srozavala i dugotrajno oštetila socijalnu sigurnost profesionalnih umjetnika i umjetnica koji kvalitetom svojeg javnog umjetničkog djelovanja ispunjavaju zakonske kriterije za uplatu doprinosa iz državnog proračuna.

Na dubrovačkom prosvjedu okupili su se Slaven Tolj, Ivona Vlašić, Viktor Daldon, Ana Požar Piplica, Ivana Pegan Baće, Sven Klobučar, Berta Miloš, Ivana Miloglav, Nada Zec Ivanović, Josip Ivanović, Božidar Jurjević, Ivana Jelavić, Ana Opalić, Marko Ercegović, Tina Gverović, Marijana Vukić Pende, Izvor Pende, Dubravka Lošić i Lena Kramarić.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist