Aktualno

PROSVJED ODGOJITELJICA Dijete nije samo broj u ministrovom pravilniku. Izmjenama zakona vraćamo se u prošlost

odgojiteljice prosvjed vrtic 3

‘Dijete ispred interesa, ‘Ministre, zar planiramo budućnost povratkom u prošlost?’,  ‘Dijete samo broj u pravilniku ministra?’ – samo su neki od natpisa koje su nosile dubrovačke odgojiteljice u vrtiću koje su se ovog utorka okupile na mirnom prosvjedu protiv izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju. Ovaj prosvjed odvio se danas u više od 50 gradova. Predložene izmjene smatraju se, kako kažu, neprihvatljivim po više osnova.

-Ovo je jedna mirna akcija u suradnji četiri sindikata i odgajateljskih udruga. Puno je toga, ali ono što nas odgojitelje stvarno dira, je državni pedagoški standard. Svi znaju koliko je važan predškolski odgoj i svi ga hvale. Državni pedagoški standard trebao bi biti temelj svakog predškolskog odgoja, ali nažalost, to oni sada žele srušiti, a mi to ne smijemo dopustiti jer bi to značilo da se broj djece u skupini određuje pravilnikom ministra. Kako bi to izgledalo? Jesu li svjesni do čega bi to dovelo? Sve ove godine u kojima smo došli do toga da je sam fokus na jednom djetetu, a sad se opet vraćamo unazad nekoliko godina i punimo grupe. To je osnovno što nas tišti, a fokus je i na našem znanju u zanimanju – istaknula je odgajateljica i sindikalna povjerenica Dragica Brać.

Odgojitelji, navodi se dalje, krajnje problematičnim smatraju prijedlog izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda, posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama.
Kažu da su državi, Vladi i ministrima ‘puna usta’ priča o dobrobiti djece. Svi su složni oko važnosti kvalitetnog odgoja i obrazovanja od najranije dobi. Složni su oko važnosti poticajnih uvjeta u kojima će svako dijete osvariti svoj puni potencijal, a istovremeno, u prijedlogu izmjena zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, predlažu ukidanje odredbi DPS-a, koji žele svesti na razinu pravilnika. Na taj će se način podržati dosadašnje stanje te će se otvoriti prostor da budu i gore.

I u ovom trenutku odgojiteljice rade u jasličkim grupama i s 20 djece, a u vrtičkim grupama se taj broj penje i na 25, 30 djece. Usvoji li se ovakav zakon i ukine DPS, ministar će pravilnikom moći odrediti koliki će broj dece biti u grupama, a dijete će biti samo broj u pravilniku ministra. U sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene, odgojiteljice, spremačice, stručne suradnice, kuharice. Na njihovom radu, stručnosti, kompetencijama, emocionalnoj podršci i entuzijazmu počiva cjelokupni sustav. One su te koje stvaraju sigurne, kvalitetne i poticajne uvjete u kojima djeca u najranijoj dobi rastu i razvijaju se, a država i sustav ih ni na koji način ne podržavaju. No njih je sve manje, umorne su, iscrpljene, na bolovanjima, odlaze raditi u druge sektore i kronično ih nedostaje na tržištu rada. Za takvo stanje su prije svega krivi teški uvjeti rada i u nekim općinama i gradovima sramotno niska materijalna prava. No, vladajući ‘peru ruke’, navode ovi sindikati i odgojiteljske grupe, potpisnice zajedničkke izjave, te je odgovornost za ulaganje u sustav spuštena na lokalnu razinu, a svi znamo da su regionalne razlike velike.

Rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja vide u prekvalifikaciji učitelja. Odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se na taj način obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije, te sav trud i rad koji su uložile tijekom studija. Odgojiteljica je prva učiteljica, a vrtić skalin obrazovanja i to niti jedan zakon ne smije osporiti. Radnice i radnici u dječjim vrtićima u Hrvatskoj današnjim su akcijama rekli odlučno ne ukidanju odredbi DPS-a i odlučno ne učiteljima u dječjim vrtićima, pod uvjetima kojima je to predviđeno izmjenama i dopunama zakona te su najavili da neće stati s pritiskom prema zakonodavcu!

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist