Aktualno

PROŠLO JE 26 GODINA Dubrovčani mimohodom odali počast žrtvama Srebrenice

PROŠLO JE 26 GODINA Dubrovčani mimohodom odali počast žrtvama Srebrenice

Nije mrtav onaj koga su ubili, mrtav je onaj kojeg su zaboravili. Mi ne smijemo zaboraviti žrtve Srebrenice ili bilo koje gdje su se dogodile. Naš je zadatak da na ovu mladost prenesemo tu tradiciju i da je oni nastave. Ne smijemo prestati spominjati se i evocirati uspomene na takve gnjusne činove – poručio je Fehim Vukotić, predsjednik dubrovačke Islamske zajednice u nedjelju kada su se Dubrovčani mirnim i dostojanstvenim mimohodom Stradunom prisjetili 8372 žrtve srebreničkog genocida.

‘Mimohodu sjećanja’, a kojeg tradicionalno organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada, su se uz mnogobrojne sugrađane, pridružili i gradonačelnik Mato Franković, pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i donedavna zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević.

– Djeca su danas ispred nas nosila natpis s brojkom 8372. To izgleda suhoparna brojka dok se ne zagledaš u nju, ne posvetiš joj duboku pozornost i shvatiš da iza te brojke stoji 8372 života, smijeha, plača, sudbine, sreće, djetinjstva, budućih naraštaja sinova, majki i unuka. Istovremeno ona predstavlja duboki poraz svjetskih politika koje su dopustile da se nakon II svjetskog rata ponovi povijest koja se dogodila tada. Ne smijemo se nikad ustručavati isticati istinu, ne zato da bi mrzili, nego da bi pamtili onako kako je general Nojko Marinović govorio: ‘Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret’. I zato pamtimo ove osobe koje su položile svoj nevini život da bi mi živjeli u zdravom i normalnom okruženju. Njihovi životi nikad do kraja neće biti uzdignuti dok onaj tko ih je oduzeo ne shvati što napravio. Ne tražimo iskreno pokajanje, ali tražimo svijest onih koji vode države koji su napravili ovakvu agresiju. Nakon II svjetskog rata svjedočili smo političarima koji su bili državnici, a državnici znaju kad izreču riječ da ona mijenja državu i svijet te da se u tom mjestu, pokrajini, državi i regiji ta svijest duboko ukorjenjuje kako se tako nešto ne bi nikad ponovilo. Mi smo danas još uvijek svjedoci da predsjednik Srbije i cijela plejada drugih političara ne priznaje činjenicu da su oduzeta 8372 života genocid. Naša sreća bi bila veća kad bi to napravili jer bi to značilo da se to više nikad neće dogoditi, a ovako nas sve drže u neizvjesnosti pa ne znamo hoće li i kada. Vjerujmo u razum, buduće političare koji će postati državnici i iskreno se pokloniti bošnjačkom narodu, ispričati se bošnjačkim majkama i zaželjeti potpuni oprost za svoja zlodjela. Dok se to ne dogodi na nama je da svatko na svoj način, u okviru svoje vjere i uvjerenja, moli da ih Bog prosvijetli, ma kako god tog boga nazivali – rekao je Franković.

Podsjetimo, na području Srebrenice i Žepe u ljeto 1995. srpske snage pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića likvidirale su bošnjačke mladiće i muškarce zbog čega je on pred međunarodnim sudom u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Srebrenički genocid smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon II svjetskog rata.

Pročitajte još

HDZ i Domovinski pokret dogovorili novu Vladu!

Dulist

[FOTO] Gradonačelnik Mato Franković obišao radove na Opskrbnom centru u Mokošici

Dulist

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA TURISTIČKE ZAJEDNICE Pazija je začinila ovogodišnji ‘Welcome’

Dulist