Aktualno

Prošle su tri godine otkad nas je napustio Oliver…

Prošle su tri godine otkad nas je napustio Oliver...

Tri godine su prošle otkad nas je napustio veliki hrvatski glazbenik Oliver Dragojević. Obilježio je pedeset godina hrvatske glazbe, a u svojoj prebogatoj karijeri nanizao je čitav niz velikih festivalskih i diskografskih nagrada te brojne hitove koje si ga svrstali među najpopularnije hrvatske glazbenike.

U 2018. godini dobio je i Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije. Svojim životom i radom neraskidivo je bio vezan za Dubrovnik. U gradu pod Srđem upoznao je svoju suprugu Vesnu, a taj dan, 13. svibnja 1973. godine, bio mu je, često je znao isticati, jedan od najljepših u životu.

-Sam sebi rekao sam kako je dosta samoće, mladenačkog ludovanja i onda sam je upoznao kad mi je bilo 26 godina, a njoj 19. Upoznao sam je na Stradunu, prošla je kraj mene, imala je crno-crvenu kosu, dugu i valovitu. I samo je prošla. Okrenuo sam se, a i ona se okrenula u isto vrijeme. Onda sam se raspitivao tko je ona. Postojalo je sastajalište u Gradskoj kavani, tamo sam ispitivao ljude koji je poznaju tko je ona i kako se zove. Sve su mi objasnili i jedan od njih bio je posrednik, dogovorili smo sastanak. Našli smo se upravo u Gradskoj kavani jednoga jutra. Je li to bio spoj ili kava, ne znam. I tako smo tamo sjeli i dogovorili se da se vidimo i to popodne. Bili smo u jednom parku, od glavne pošte gore prema Boninovu i tamo smo sjedili možda sat, dva… Tu smo se nekako dogovorili za vezu. Nije bilo predbračnog ugovora, nije bilo ničega – opisao je taj događaj jednom prilikom Oliver. Godinu dana kasnije mladi par izmijenio je bračne zavjete u Oliverovu splitskom domu pred deset uzvanika.

Oliver je na svom fantastičnom glazbenom putu svoj trag ostavio i u Dubrovačkim trubadurima, koji su u to vrijeme sedamdesetih godina prošlog stoljeća ‘žarili i palili’ bivšom državom. S Trubadurima je Oliver proveo godinu dana.

-Kako san doša u Trubadure? Triba san im popunit neke ‘sounde’ koji su im nedostajali. Stavili su me na gitaru ‘dvanaesticu’, koja nije baš moj prvi izbor, ali za zvuk banda bila je sasvim dobra. U ‘Dubrovačkim trubadurima’ bija san godinu dana – prisjetio se Oliver tih dana u jednom intervjuu. Često je nastupao u Dubrovniku, a publika ga je voljela slušati i uživati u njegovim pjesmama. I dalje će uživati – zauvijek!

Koncert Trag u beskraju održat će se u četvrtak 29. srpnja s početkom u 22 sata ispred crkve sv. Josipa u Veloj Luci. Na koncertu će nastupit Gibonni, Tedi Spalato, Marko Tolja, Antonio Serrano, Dupini, klapa Ošjak. Glazbeni producent Ante Gelo s orkestrom kojim ravna maestro Alan Bjelinski vodit će kroz ovu glazbenu priču sve ljubitelje lika i djela neponovljivog Olivera.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist