Aktualno

PROSINAC SE BLIŽI KRAJU Evo kakav će nam biti ostatak zime

PROSINAC SE BLIŽI KRAJU Evo kakav će nam biti ostatak zime

Prosinac, prvi mjesec zime, bliži se kraju te nam ostaju još dva puna zimska mjeseca. Meteoservis Severe Weather Europe objavio je prognozu za preostale mjesece zime, koja se bazira na najnovijim dugoročnim modelima prognoze. Podsjećaju kako je prosinac do sada imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Europe kao i Kanada su bili pod niskim tlakom što je dovelo do viših temperatura od prosjeka diljem Euroazije i u kontinentalnom SAD-u. Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD-a bilo je i hladnijih dana.

Do kraja prosinca ostalo nam je manje od tjedna dana, a to vrijeme će, piše Severe Weather Europe, biti dinamično. Naime, visoki tlak zraka i polarni vrtlog će donijeti niske temperature Aljasci dok će Europa i dalje ostati toplija od prosjeka. Tek će dio hladnog zraka prijeći preko središnjih i jugoistočnih dijelova Europe. Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF-ov dugoročni model za prosinac bio prilično točan te kako je točno predvidio uzorak tlaka i visoke temperature.

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020. valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na prosinac. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD-u posebno na istočnoj obali. To će pak uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika što će pak Europi donijeti blažu zimu, što se vidi i na grafu: Kada se radi o veljači, vrijeme će biti slično, bez jače zime za Europu. No to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uvjeta za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

Sukladno tome, očekuje se manje snijega diljem Europe, s iznimkom sjeverne i sjeveroistočne Europe. Više padalina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog tlaka zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature ali i više vlage. Kada govorimo o modelima prognoza važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju jako sličnu prognozu, javlja Severe Weather Europe. UKMO pokazuje visok tlak na Tihom oceanu, toplije vrijeme u Europi i hladni proboj zraka iz Kanade u SAD, prenosi Index.hr

Kada pak pogledamo prognozu DHMZ-a za danas i sutra, odnosno u danima do vikenda, vidimo kako će danas biti većinom sunčano, posebice na Jadranu. U unutrašnjosti će biti promjenjive naoblake uz koju mjestimice može pasti vrlo malo kiše, uglavnom u središnjim i istočnim krajevima. Navečer se sa zapada očekuje jače naoblačenje. Vjetar većinom slab, u Podravini, Slavoniji i Baranji povremeno umjeren sjeverozapadni, a u gorju i sjeverni. Na Jadranu slaba i umjerena, ponegdje i jaka bura i sjeverac s mogućim olujnim udarima uglavnom u prvom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura od 4 do 9, na Jadranu između 10 i 15°C.

Kada se radi o vremenu sutra, bit će umjereno i pretežno oblačno. Ponegdje je moguće malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti, a prema kraju dana u Gorskome kotaru i Lici može biti susnježice i snijega. Vjetar uglavnom slab, na istoku ponegdje umjeren sjeverozapadni, a prema kraju dana u središnjim i gorskim krajevima umjeren sjeverni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, u drugome dijelu dana u jačanju na jaku, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita. Najniža jutarnja temperatura između -4 i 1, na Jadranu od 4 do 10°C. Najviša dnevna između 3 i 8, na Jadranu od 10 do 15°C.

Kada se radi o vremenu za vikend, na Jadranu će biti većinom sunčano, u subotu i nedjelju povremeno s umjerenom naoblakom te uz malu vjerojatnost za ponegdje poneku kap kiše. U unutrašnjosti u dane vikenda promjenljivo, povremeno i pretežno oblačno, uglavnom u subotu mjestimice uz malo snijega, samo rijetko i kiše. Većinom se samo u dijelu Like i Gorskog kotara može stvoriti tanji snježni pokrivač.

U ponedjeljak i na kopnu sunčanije, mjestimice uz mogućnost za maglu u jutarnjim satima. Vjetar na kopnu u dane vikenda povremeno umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, u ponedjeljak će u gorju okrenuti na jugozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, u ponedjeljak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka će se sniziti, javlja DHMZ.

Pročitajte još

OD VEČERAS Posebna prometna regulacija u Ulici Pera Čingrije

Dulist

FRANKOVIĆ UPUTIO SUĆUT OBITELJI ‘Odlazak profesora Benića trajno će osjetiti Dubrovnik’

Dulist

20. ZLATNA PENKALA Bogati kulturni program uz dodjelu prestižnih nagrada za medijske djelatnike

Dulist