GradUrednički izbor

PRORIJEĐEN VOZNI RED Libertas i dalje u korona điru

boninovo libertas autobus005

Više od mjesec dana na dubrovačkom području, kao i u cijeloj županiji nije zabilježen novi slučaj koronavirusa. Epidemološka situacija u cijeloj je Hrvatskoj na zadovoljavajućoj razini. Granice su otvorene, djeca odlaze u vrtić, učenici su se vratili u školske klupe, a pojam socijalne distance polako odlazi u zaborav. Sve se vraća u normalu, čak i prije nego što smo to očekivali. No, javni gradski prijevoz očito je i dalje u pandemijskom ‘điru’.

Naime, na službenoj stranici Libertasa aktualan je raspored gradskog voznog reda od 20. svibnja. Tada su određene autobusne linije pojačane, ali i dalje su ostale vidno prorijeđene, dok neke nisu ponovno ni uvedene. Sad je sredina lipnja, a raspored je i dalje isti. Primjerice, zadnji polazak ‘sedmice’ je u 13.10 sati s Babinog kuka, a linije 2 (Gorica – Pile), 2A (Glavica Babinog kuka – Solitudo – Pile), 3A (Nuncijata – Pile), 5 (Viktorija – Babin kuk) i dalje se nisu vratile na gradske prometnice. Za očekivati je kako bi se u ovom razdoblju već donijele odluke o vraćanju linija na ‘staro’, obzirom da se život u gradu vratio u uobičajen ritam.

U fazi prikupljanja mišljenja

Libertas Dubrovnik nam nije mogao dati informacije o tome kad će se ponovno uvesti ‘stare’ linije koje su prometovale prije ‘korone’, ali ni o konačnoj normalizaciji voznog reda kakav je inače na snazi tijekom zimskog ili ljetnog razdoblja. Na naše pitanje kad se može očekivati ponovno mijenjanje gradskog voznog reda, odnosno vraćanje ‘normalnog’ voznog reda s više polazaka u danu te ponovno uspostavljanje pojedinih linija (2, 2A, 3A, 5), iz Libertasa su odgovorili:

—Posljednje izmjene Voznog reda objavljene su prije par dana i na snazi su od 1.6.2020. godine. Daljnje izmjene svakako ćemo prilagođavati potrebama na terenu, koje će ovisiti ponajprije o epidemiološkoj i gospodarskoj situaciji. Dakle, ukoliko situacija u narednom periodu i dalje bude povoljna ići ćemo s pojačavanjem linija – jedino je što su istaknuli iz Libertasa po pitanju gradskog voznog reda.

Inače, kad navode posljednje izmjene od prvog dana lipnja, onda govore o prometovanju linije broj 23A u drukčijem režimu. Izmjena je provedena ‘sukladno iskazanim potrebama stanovnika kao i Općine Župa dubrovačka’, kako je istaknuto na njihovoj službenoj web stranici. Riječ je liniji koja prometuje u sklopu prigradskog voznog reda – istok. Zanimalo nas je također i kad će se dalje pojačati linije za područje Općina Župe dubrovačke i Konavala (prigradski javni prijevoz – istok), ali i za područje Dubrovačkog primorja (prigradski javni prijevoz – zapad koji je zadnji put promijenjen 20. svibnja). Upravo o prigradskim linijama ovisi veliki broj građana jer ga koriste za odlazak na posao u grad.

—Po pitanju prigradskih linija upravo smo u završnoj fazi prikupljanja mišljenja i potreba koje iskazuju korisnici, a nakon usuglašavanja ići ćemo u potrebne izmjene – njihov je odgovor.

Gorica čeka povratak ‘dvice’

Građani su zbog svega nestrpljivi, pogotovo stariji ljudi s Gorice koji, kako nam kažu, čekaju povratak ‘svoje dvice’. Na drugom kraju Grada, također se stvorilo negodovanje. Gradski kotar Ploče iz Grada poslao je služben mail sa zahtjevom da im se vrati autobusna linija broj 5. To nam je rekao predsjednik kotara Srđan Obad.

—Evidentno je da građani nemaju poveznicu s Općom bolnicom Dubrovnik i s ostatkom grada. Nama je bitna ova linija i tražili smo da nam se vrati, pogotovo što u kotaru živi dosta starije populacije koja često posjećuje doktore. Čekamo odgovor i nadamo se da će se ‘petica’ vratiti što prije. Prorijeđena je ‘osmica’ pa smo povezani još manje s gradom – ističe Obad.

Povratak gostiju ili završetak drugog vala?

Podsjetit ćemo kako je Libertas Dubrovnik 17. ožujka, u sklopu preventivnih mjera koje se provode u suzbijanju epidemije koronavirusa, donio odluke o besplatnom petanestodnevnom prijevozu građana te o zabrani ulaska na prva vrata autobusa. Samo tri dana kasnije, gradski je prijevoznik proveo izmjene na svim linijama gradskog i županijskog prijevoza putnika. Izuzetno su prorijeđene, a već tada su, među ostalim, ukinute linije 5 i 7. Na temelju odluke Nacionalnog stožera Republike Hrvatske, 22. ožujka dolazi do privremene obustave javnog prometa. Libertas je s postupnom uspostavom prijevoza na gradskim i prigradskim linijama počeo mjesec dana kasnije, točnije od 27. travnja. Od tada se nekoliko puta mijenjao te su se linije pojačavale, no i dalje nije došlo do potpune normalizacije.

Postavlja se pitanje hoće li se dodatne linije uspostaviti dolaskom gostiju? Trebaju li Dubrovčani dočekati kraj drugog vala kako bi se linije normalizirale? Očito ćemo na sve dobiti konkretne odgovore kad iz Libertasa ‘prikupe sva mišljenja i potrebe korisnika’. Ponavljamo, sredina je lipnja, sve se vraća u normalno djelovanje, a epidemiološka situacija jedna je od najpovoljnijih u Europi i svijetu već duže vrijeme.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju DuLista 10. lipnja 2020. godine.

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist