Kultura

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja

Dubrovački muzeji i Umjetnička galerija Dubrovnik obilježit će Međunarodni dan muzeja koji se obilježava 18. svibnja.
Muzeji su za tu prigodu pripremili radionicu za odrasle ‘Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi!’ te virtualnu prezentaciju ‘Izrada polumodela karake u dubrovačkom Pomorskom muzeju’.
Radionica za odrasle „Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi!“ održat će se u Pomorskom muzeju s početkom u 16 sati. Cilj joj je razumijevanje događaja i procesa od prapovijesti do početka srednjeg vijeka, koji su se odnosili na Dubrovnik i njegov legitimni prethodnik Cavtat. Nakon pojašnjenja prostornih i vremenskih odrednica te vrsti arheoloških nalaza, svaki sudionik će dobiti pripremljeni pisani materijal u kojem će moći dodatno bilježiti informacije o povijesnim izvorima i arheološkim nalazima. Autori radionice su viša kustosica pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija. S obzirom na ograničen broj polaznika, prijave za sudjelovanje zaprimaju se do ponedjeljka 17. svibnja u 15 sati na e-mail adresu: radionice@dumus.hr.

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja

Majstor kalafat – brodograditelj, preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić u 20 sati na YouTube kanalu te na mrežnim i društvenim stranicama Dubrovačkih muzeja će, putem virtualne prezentacije predstaviti način izrade interaktivne drvene konstrukcije polumodela dubrovačke karake, odnosno krmenog nadgrađa zvanog »kasar«. Polumodel karake je interaktivan pa se mali pomorci mogu na nju popeti, upravljati kormilom, podizati i spuštati zastavu sv. Vlaha te pucati iz replike maloga brodskog topa „Pedrijera“. Najmlađi posjetitelji dubrovačkog Pomorskog muzeja na trenutak mogu postati i kalafati, odnosno majstori šuperači i okušati se u umetanju stupe u prostor između oplate broda.
Dubrovački su muzeji s programima u sklopu 26. Edukativne muzejske akcije, koja se povodom Međunarodnog dana muzeja održava pod nazivom Iz/Van/Red/No!, započeli u ponedjeljak 10. svibnja, kada je na YouTube kanalu te mrežnim i društvenim stranicama Dubrovačkih muzeja održano online predavanje i kviz „Izvanredni nalazi“ kustosa pedagoga Bruna Bijađije. Proteklih su dana u Pomorskom muzeju održane i istoimene radionice za učenike 5. a i 5. b razreda OŠ Montovjerna.

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja
I Umjetnička galerija Dubrovnik pripremila je bogat i zanimljiv program. Posebnost ovogodišnjeg programa jest da će svi programi biti predstavljeni virtualno, na društvenim stranicama Umjetničke galerije Dubrovnik.
Program započinje u 14:00 sati, video prilogom kustosice Andree Batinić koja će predstaviti izložbu “Krhkost i snaga žene” a koja će se moći pogledati na Facebook stranici Umjetničke galerije Dubrovnik (Umjetnička galerija Dubrovnik /Museum of Modern Art Dubrovnik). Kratki video će obuhvatiti prikaz postava skulptura, te će se u video ukomponirati i fragmenti teksta o skulpturama i autorima zastupljenim na izložbi.

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja
U 16:00 sati slijedi Art kviz „Pogled u kretanja – djela iz zbirke UGD“ koje su pripremile viša kustosica UGD, Petra Golušić i muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović. Kviz će sadržavati kratki presjek kroz djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik u formi pitanja s ponuđenim odgovorima, a koja će se odnositi na vremensko razdoblje od početka moderne umjetnosti u Hrvatskoj do suvremenih tendencija u umjetnosti na dubrovačkoj i hrvatskoj sceni.

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja
Program #MDM2021 završava u 18:00 sati i to predavanjem „Identifikacija Nika Amerlinga na portretu Vlaha Bukovca iz zbirke UGD“ muzejske savjetnice UGD, dr.sc. Rozane Vojvode. U predavanju će biti riječi o nedavnoj identifikaciji Nika Amerlinga na portretu Vlaha Bukovca iz 1890. godine iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, koji je do sada u stručnoj literaturi bio poznat kao „Portret nepoznatog muškarca“. Autorica će govoriti o procesu identifikacije putem fotografije iz starih novina, o Niku Amerlingu i tragu koji je ostavio u Dubrovniku, te o kontekstu narudžbe portreta što uključuje i identifikaciju fotografije po kojoj je portret rađen.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist