Hrvatska

PROMJENE ZAKONA Stranci će raditi u državnoj službi, pitanja na ispitu birat će umjetna inteligencija

PROMJENE ZAKONA Stranci će raditi u državnoj službi, pitanja na ispitu birat će umjetna inteligencija

Svi oni koji se budu htjeli zaposliti u državnoj službi od kraja iduće godine testirat će se anonimno, pod šifrom, pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, a oni će se na natječaj prijavljivati online. Ovo su, piše Jutarnji list, najvažnije izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima koji će se Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju. Novi zakon tako uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.
Kandidati će se prijavljivati online, što bi za njih trebalo biti povoljnije jer prijave za zapošljavanje dosad su slali poštom. Nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s COP-om, bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.
Tamo će ih dočekati računalo i prije nego što počnu pisati ispit, sustav će im dodijeliti šifru i u tom trenutku cijeli postupak se anonimizira.

Primjerice, piše dalje Jutarnji list, Petar Perić, koji se javio na natječaj za službenika u Ministarstvu zdravstva, postaje šifra 457. Pitanja na ispitu dodjeljuje mu poseban algoritam, opći dio i poseban dio vezan za radno mjesto na koje se zapošljava i tada sve do intervjua u Ministarstvu zdravstva Petar će biti šifra 457. To bi, kažu u Ministarstvu uprave, koje je nositelj projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko 2 milijuna eura, trebalo omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate. Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži zapošljavanje.

Nakon što Petar prođe pisani dio ispita, on je još uvijek šifra 457 i pod tom šifrom bit će obaviješten da je prošao ispit i da se poziva na razgovor u Ministarstvo zdravstva. Obavijest bi se trebala objaviti na virtualnoj oglasnoj ploči.
– Pod tom šifrom oni koji su zadovoljili bit će pozvani na intervju i do intervjua ta tijela neće znati tko su kandidati, što će se sve raditi putem COP-a koji napokon postaje ono za što je i zamišljen, ne samo sustav za centralni obračun plaća, nego i centralno mjesto za zapošljavanje u državnoj službi – pojašnjavaju u Ministarstvu.
Druga novina koju zakon donosi, a vezana je i uz Zakon o plaćama koji je uvršten u e-Savjetovanje, jest novi sustav ocjenjivanja. Novi Zakon o državnim službenicima uvodi još neke novine. Tako se po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude.
Uvjet će biti poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima. Tako će se, primjerice, osoba iz BiH koja vidi priliku za zapošljavanjem u državnoj službi u Hrvatskoj moći zaposliti na mjestu informatičara. Ili, primjerice, izbjeglica iz Ukrajine koja je već neko vrijeme u Hrvatskoj i naučila je hrvatski jezik na mjestu voditelja voznog parka ili administrativnog referenta.

Cijeli članak potražie ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist