Hrvatska

PROMJENE U POREZNOM SUSTAVU Cijene ribe, mesa, voća i povrća trebale bi pasti za 10 posto

PROMJENE U POREZNOM SUSTAVU Cijene ribe, mesa, voća i povrća trebale bi pasti za 10 posto

Iduće godine očekuje nas pad cijena hrane i lijekova što su omogućile promjene u poreznom sustavu koje je ove godine pripremio Ministarstvo financija.

Većina hrane, odnosno svježe meso, riba, voće i povrće trebali bi pojeftiniti za 10 posto, a lijekovi koji se ne kupuju uz recept trebali bi od siječnja imati čak 18 posto nižu cijenu. Zbog toga što će poreznim izmjenama biti obuhvaćena većina građana, Marićev prijedlog, koji bi trebao biti usvojen u parlamentu, nominiramo za gospodarski događaj 2018. godine, prenosi Večernji list.

Uz kruh, mlijeko, knjige i novine, od Nove godine najniža stopa PDV-a primjenjivat će se i na sve lijekove. Do sada je niska stopa vrijedila samo za lijekove na recept. Na lijekove bez recepta Hrvati potroše oko 560 milijuna kuna godišnje. U tom je iznosu bilo 112 milijuna kuna PDV-a. Na jedan lijek koji se plaća 20 kuna plaćali smo četiri kune PDV-a, a sada bismo trebali platiti samo 80 lipa pa bi lijek trebao biti 3,2 kune jeftiniji. Uz prethodna olakšanja iz 2017., dvije trećine potrošnje građana s najnižim primanjima oporezuju se po sniženim stopama PDV-a.

Nova pravila pojeftinit će hranu za desetak posto. Svježe i rashlađeno meso, kobasice i ostali klaonički proizvodi, svježa ili rashlađena riba, mekušci, svježi ili rashlađeni rakovi, od jastoga, hlapova do škampa i kozica, trebali bi biti jeftiniji zbog primjene porezne stope od 13 posto. Sniženja bi se trebala vidjeti i na cijenama voća, svježeg i osušenog, jaja, povrća, orašastih plodova. Snižena stopa primjenjivat će se i na isporuku žive stoke i žive ribe.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist