Aktualno

PROMJENE IZAZVALE BURU Objavljen kalendar za iduću školsku godinu

djeca skola ucenici skolarci018

Ministarstvo znanosti pustilo je jučer u javno savjetovanje Odluku o početku i završetku nastavne godine 2024./2025. za učenike osnovnih i srednjih škola. Prema objavljenom kalendaru, školska godina počet će 2. rujna 2024., a završiti 18. lipnja 2025. godine, odnosno 23. svibnja 2025. godine za učenike završnih razreda srednje škole, piše Tportal.

Prvo polugodište trajat će od 2. rujna do 20. prosinca 2024. godine te drugo polugodište od 7. siječnja do 18. lipnja 2025. godine, a za učenike završnih razreda srednje škole do 23. svibnja 2025. godine.

Vrijeme praznika i odmora

Predviđeno je da se nastava izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana. Ono što učenike i roditelje najviše zanima je pitanje praznika. U 2025. godini nešto su drugačije raspoređeni zbog Uskrsa koji pada dvadeset dana kasnije nego ove godine. Jesenski odmor za učenike bit će od 31. listopada do 4. studenog 2024. godine. Prvi dio zimskog odmora za učenike počet će 23. prosinca 2024. godine i trajati do 7. siječnja 2025. godine.

Drugi dio zimskog odmora počet će 24. veljače i trajati do 3. ožujka 2025. godine. Proljetni odmor za učenike počet će pak 17. travnja i završiti 28. travnja 2025. godine.

Ljetni odmor previđen je od 19. lipnja 2025. godine, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za one koji u to vrijeme imaju stručnu praksu.

Prigovori na vrijeme završetka školske godine

Iako je odluka u savjetovanju tek jedan dan, izazvala je niz reakcija, a većina kritika, mahom učitelja i nastavnika, upućena je na vrijeme završetka nastave. Većina ih drži da škola, umjesto 18. lipnja 2025. godine, treba završiti 13. lipnja, što zbog vrućina u lipnju, što zbog toga da je propisano da se nastava izvodi najmanje 175 dana, a u 2025. godini ima ih 182 – kada bi škola završila 13. lipnja, bilo bi ih 178, što je, smatraju, sasvim dovoljno.

‘Nepotrebno je da nastava traje do 18. lipnja jer ima dovoljno nastavnih dana ako završava 13. lipnja. Roditelji opravdavaju ova tri dana (ponedjeljak, utorak i srijeda) te djeca ne pohađaju nastavu tako da se sve završava u petak 13. lipnja i ostaju samo učenici koji nemaju financijskih ili drugih mogućnosti otići nekamo i borave u neklimatiziranim učionicama. U nastavi se ta tri dana ništa ne događa’, jedan je od komentara na tu temu.

Premda će neki reći da je praznika previše, ima i onih koji misle da ih je premalo. Tako jedan od nastavnika predlaže da Svjetski dan učitelja 5. listopada bude nenastavni dan u svim školama. Kako sljedeći 5. listopada pada u subotu, smatra da nenastavni dan treba biti dan ranije…

Pročitajte još

[VIDEO] VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU: ‘Zakon o proračunu izgleda kao da je iz srednjeg vijeka’

Dulist

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist