Aktualno

PROMICANJE HRVATSKOG IDENTITETA Hrvati ujedinjeni kravatom i Susret pjesnika iseljenika

PROMICANJE HRVATSKOG IDENTITETA Hrvati ujedinjeni kravatom i Susret pjesnika iseljenika

“22. Susreti pjesnika iseljenika” i izložbi “Hrvati ujedinjeni kravatom” održat će se u četvrtak 8. lipnja u Dubrovniku.

Tim povodom novinarka HRT-a razgovarala je s predsjednicom Američko-hrvatskog kongresa (AHK) Nadom Pritisanac Matulich o ulozi AHK kod povezivanja i suradnje Hrvata iz cijeloga svijeta povodom predstojećih susreta pjesnika iseljenika i pratećeg kulturno-umjetničkog programa kojeg organiziraju od 8. do 11. lipnja u Dubrovniku.

Dubrovački susreti počinju 8. lipnja 2023. otvaranjem izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” uz plesnu poslasticu FA Linđo, a svečano otvaranje uveličat će gradonačelnik Mato Franković i predsjednica AHK Nada Pritisanac Matulich te brojni gosti.

Idući dan 9. lipnja najavljena je premijera dokumentarnog filma “Billich: Iza platna”, redatelja Stevea Ravića te počinju 22. susreti pjesnika iseljenika koji će okupiti pjesnike koji stvaraju na hrvatskom s pet kontinenata na raznim manifestacijama od Svečane akademije, predstavljanja devetoro pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike New York, kao i predstavljanja monografije “Tisuće milja opletenih stihovima” objavljene povodom 20. obljetnice Hrvatske iseljeničke lirike New York te predstavljanje 21. Zbirke pjesama: Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba i dr.

Poticaj za ove susrete i programe koji promiču hrvatski identitet i kulturu bilo je jače povezivanje Hrvata i njihovih potomaka izvan RH s domovinom radi suradnje na kulturnom, obrazovnom, sportskom, gospodarskom i svim ostalim razinama, ali i kako bi iseljeništvo posebnim pijetetom odalo počast i zahvalilo hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu.

Organizatori i podupiratelji manifestacija su uz Američko-hrvatski kongres, ACAP i CRODiasporu, HMI – podružnica Dubrovnik, Hrvatska iseljenička lirika NY, Rochester Institute of Technology Croatia, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, SebastianArt, TZGD i Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist