Aktualno

PROMICANJE HRVATSKOG IDENTITETA Hrvati ujedinjeni kravatom i Susret pjesnika iseljenika

PROMICANJE HRVATSKOG IDENTITETA Hrvati ujedinjeni kravatom i Susret pjesnika iseljenika

“22. Susreti pjesnika iseljenika” i izložbi “Hrvati ujedinjeni kravatom” održat će se u četvrtak 8. lipnja u Dubrovniku.

Tim povodom novinarka HRT-a razgovarala je s predsjednicom Američko-hrvatskog kongresa (AHK) Nadom Pritisanac Matulich o ulozi AHK kod povezivanja i suradnje Hrvata iz cijeloga svijeta povodom predstojećih susreta pjesnika iseljenika i pratećeg kulturno-umjetničkog programa kojeg organiziraju od 8. do 11. lipnja u Dubrovniku.

Dubrovački susreti počinju 8. lipnja 2023. otvaranjem izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” uz plesnu poslasticu FA Linđo, a svečano otvaranje uveličat će gradonačelnik Mato Franković i predsjednica AHK Nada Pritisanac Matulich te brojni gosti.

Idući dan 9. lipnja najavljena je premijera dokumentarnog filma “Billich: Iza platna”, redatelja Stevea Ravića te počinju 22. susreti pjesnika iseljenika koji će okupiti pjesnike koji stvaraju na hrvatskom s pet kontinenata na raznim manifestacijama od Svečane akademije, predstavljanja devetoro pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike New York, kao i predstavljanja monografije “Tisuće milja opletenih stihovima” objavljene povodom 20. obljetnice Hrvatske iseljeničke lirike New York te predstavljanje 21. Zbirke pjesama: Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba i dr.

Poticaj za ove susrete i programe koji promiču hrvatski identitet i kulturu bilo je jače povezivanje Hrvata i njihovih potomaka izvan RH s domovinom radi suradnje na kulturnom, obrazovnom, sportskom, gospodarskom i svim ostalim razinama, ali i kako bi iseljeništvo posebnim pijetetom odalo počast i zahvalilo hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu.

Organizatori i podupiratelji manifestacija su uz Američko-hrvatski kongres, ACAP i CRODiasporu, HMI – podružnica Dubrovnik, Hrvatska iseljenička lirika NY, Rochester Institute of Technology Croatia, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, SebastianArt, TZGD i Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist