Grad

PROMAŠENA OČEKIVANJA Proračun manji za 55 milijuna kuna

PROMAŠENA OČEKIVANJA Proračun manji za 55 milijuna kuna

Prijedlog Proračuna za 2015. godinu je napravljen realno, temeljem stvarnih prihoda i primitaka. Umanjen je za 55 milijuna kuna. To ne znači da su prihodi podbacili – kazao je jutros gradski pročelnik za financije i proračun Niko Pavlović.

– Do 15. studenoga su, po zakonu, čelnici lokalne samouprave trebali predati prijedlog Proračuna za narednu godinu predstavničkom tijelu. Danas je 18. studenog i Grad Dubrovnik, kao i svi drugi, nije mogao dati gotov prijedlog jer nisu ispunjeni uvjeti. Naime, Vlada još uvijek nije donijela ekonomske smjernice i upute, što su trebali donijeti još u lipnju. Vezane su nam ruke, ali smo još u srpnju krenuli s izradom rebalansa i proračuna za 2015. godinu. Tako da smo u rujnu napravili tzv. nacrt prijedloga Proračuna – objasnio je pročelnik Pavlović.

Dodao je kako je Odjel zaprimio 39 prijedloga i primjedbi na proračun, koji su i prihvaćeni, ako su bili u nadležnosti Grada. Spomenutih 55 milijuna kuna smanjenja Pavlović je razlučio:

– Prihode od ulaznica za zidine planirali smo za 80 milijuna kuna. Procjena je bila realna, jer se toliko i ostvarilo. Ali smo pretpostavljali da će se realizirati zakon koji regulira naplatu. To se nije dogodilo, sve je ostalo po starom. Zato smo ostavili 31 milijun kuna prihoda. Nadalje, nosili smo 5 milijuna koncesije za žičaru. Zakon koji je donesen je nedorečen, vlasnik nije voljan dio dobiti ustupiti Gradu i spoznali smo kako to nećemo moći realizirati. Također, htjeli smo prodati gradske stanove za 5 milijuna kuna, ali situacija na tržištu nije povoljna. Isto tako, nismo ostvarili niti 5 milijuna kuna za Groblje Dubac. Na kraju, od prije smo znali da će biti promjena u sredstvima za dobit. tako smo 2013. godine imali 28 milijuna kuna. Smanjili smo prihod na 20, ali smo spoznali da će prihod biti do 13 milijuna kuna pa smo i tu smanjili prihod za 7 milijuna kuna – objasnio je Pavlović.

– Imali smo 72 milijuna kuna planiranih, a bili smo ih prisiljeni skinuti. Ukupne prihode smanjujemo za 55 milijuna pa to znači da će prihodi na kraju porasti za 16 milijuna kuna – istaknuo je Pavlović, dodavši kako Grad trenutno na svom računu ima 35 milijuna kuna.

– Imali smo nedobronamjerne kritike gradskih vijećnika da smo nerealno planirali proračun. Pokušao sam objasniti razloge za umanjenje, ali i da su prihodi rasli iznad propisanih stopa, po čemu smo jedni od rijetkih – rekao je Pavlović te zaključio:
– Bili smo svijesni da se neki od ovih prihoda neće realizirati. Zakon nam je propisao da sve izvore financiranja povežemo s rashodima i to je strogo provođeno. Inače bi proračun doveli u minus.

Gradonačelnik Vlahušić sve skupa komentirao je riječima:
– U rebelansu se nalazi i kupovina Čingrije, ali i ljetnikovca Bosdari jednokratno. Grad koji ja vodim kupuje. Građanima smanjujemo prireze, poreze i komunalne doprinose, a uzimamo novac bogatima. Privatnicima dajemo da ostvare svoje projekte na Srđu, Belvederu, ali onda uzimamo visoke poreze i taj novac dajemo siromašnima. Robin Hood!

– Dio HDZ-a i Srđ je Grad misli da se treba ponašati kao Super Hik. Bogatima dati sve za ništa, a ja ne mislim da je to javni interes. Možda neki koji se napiju tako misle. Jutros sam donio odluku da se iznad ulaza u Gradsku vijećnicu postavi natpis ‘Obliti privatorum publica curate’, koji će se vidjeti s govornice. Zamolit ću sve vijećnike da dok su za govornicom i gledaju taj natpis govore u interesu grada. A kad sjednu, kad zaborave interes Grada, neka glasaju protiv, jer ne vide natpis – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist