Kultura

Projekt ‘Ljubav oko svijeta’ Davora i Anđele Rostuhar premijerno u Dubrovniku

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i Kinematografa Dubrovnik, za sam kraj programa Ljeto u knjižnici, u utorak, 31. kolovoza 2021., u ljetnom kinu Slavica (Ul. branitelja Dubrovnika 42) premijerno će se održati projekcija dokumentarnog filma ‘Ljubav oko svijeta’ bračnog para Anđele i Davora Rostuhara uz izložbe fotografija i razgovora publike s autorima. Ovo događanje počinje u 20 sati.

Što je ljubav? Pitanje koje je većina nas postavila barem jednom u životu. Anđela i Davor odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje mogućih odgovora na to pitanje. Na putovanju su razgovarali s više od 200 ljudi u 30 zemalja na 6 kontinenata. A po povratku doma, pretvorili su ovo inspirativno iskustvo u dokumentarni film i knjigu koji pokazuju svu složenost ljubavi u 21. stoljeću.

Razgovarali su s freškim parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, razgovarali su sa gay i heteroseksualnim parovima, sa ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i sa onima koji imaju moderne, poliamorne veze. Razgovarali su s ljudima koji su se vjenčali sami za sebe, kako i onima koji su se razveli, ljudima čiji su supružnici preminuli i onima koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, onima koji nikada nisu našli ljubav i onima koji su u ljubavi našli sve. Svima njima postavljali su sličan set pitanja – kako su se upoznali, kako su se osjećali na početku veze, kako bi sada opisali svoje osjećaje, što očekuju od svojih partnera i partneruca, koje su njihove snage, koje su im slabosti, kako pristupaju problemima i izazovima i na kraju – što za njih znači ljubav. Osim toga, razgovarali su i sa znanstvenicima koji istražuju koncept ljubavi u različitim poljima, od neuroznanosti do psihologije.

Knjiga ‘Ljubav oko svijeta’ objedinjuje intimni esej, dnevnik putovanja i etnografsku studiju te predstavlja inspirativno istraživanje koje čitatelje vodi na putovanje kroz različite aspekte značenja koje ljubav ima u današnjoj kulturi. Od različitih znanstvenih pogleda na ljubav do intrigantnih osobnih priča, ova knjiga nudi jedinstveni pogled na evoluciju, podrijetlo i razvoj koncepta ljubavi kroz povijest, uzimajući u obzir njezine različite oblike te njen društveni i osobni značaj.

Rostuhari u Dubrovnik dolaze u sklopu svoje ljetne turneje po Hrvatskoj. Knjiga Ljubav oko svijeta je najprodavanija knjiga u Hrvatskoj ove godine, a film Ljubav oko svijeta doživio je svjetsku premijeru pred milijunskom publikom na francusko-njemačkoj televiziji ARTE.

Sada će i dubrovačka publika moći čuti, vidjeti i doživjeti svu čar njihova putovanja te saznati znači li ljubav jednako u drugim krajevima svijeta.

Ulaznice se prodaju u Narodnoj knjižnici Grad, i to na Dječjem odjelu u prizemlju i na Posudbenom odjelu na prvom katu. Ulaznice mogu kupiti svi aktivni članovi Dubrovačkih knjižnica po cijeni od 20,00 kuna, odnosno oni koji imaju produženo članstvo za tekuću godinu. Oni koji nemaju mogu produžiti članstvo ili se učlaniti na Posudbenom odjelu (1. kat) Narodne knjižnice. Na dan projekcije filma neće biti moguće kupiti ulaznice na ulazu u kino. Događanje će se održati u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama.

Pročitajte još

Uskoro ćemo uživati u desetom izdanju festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Dulist

Igre se pridružuju obilježavanju 750 godina od proglašenja Statuta

Dulist

U SPONZI Otvorena izložba ‘Nikad viđeno’ velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija