Aktualno

PROJEKT JOINT_SECAP U Veloj Luci održani tehnička radionica i study visit

PROJEKT JOINT_SECAP U Veloj Luci održani tehnička radionica i study visit

Akcijski plan energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) za područje otoka Korčule, primjeri dobre prakse te mogućnost provedbe mjera, predstavljeni su u Veloj Luci, 8. lipnja 2021. na tehničkoj radionici i study visit-u, a u sklopu provedbe završnih aktivnosti projekta Joint_SECAP (Joint strategies for Climate Change Adaptation in coastal areas).

Projekt je financiran preko programa INTERREG Italija – Hrvatska, a Općina Vela Luka, kao jedan od partnera na projektu, provodi aktivnosti na području cijelog otoka Korčule ukupne vrijednosti 180.885,00 EUR. Glavni cilj Joint_SECAP-a je podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanim uz klimatske promjene. Započeo je 1. siječnja 2019., završava 30. lipnja 2021., a trenutno se nalazi u posljednjoj fazi u kojoj se svi relevantni podaci i zaključci prenose na web platformu koja će biti dostupna javnosti.

Tijekom tehničke radionice prisutnima su se obratili načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, voditeljica i koordinatorica projekta za otok Korčulu Barbara Mirošević, pomoćnica voditeljice projekta Jasna Maričić, stručni suradnik na projektu Zvonko Čuljat iz tvrtke Terabot te stručne suradnice Duška Šaša i Sanda Hunjak Čergonja iz tvrtke Altacon.

Načelnica Općine, Katarina Gugić u svom pozdravnom govoru istaknula je kako se radi o prvom INTERREG projektu koji se provodi na području Vele Luke te kako je uz stečeno iskustvo rada na međunarodnom projektu postignuta i izvrsna lokalna suradnja.

-Svi skupa možemo biti ponosni i zadovoljni s obzirom na to da smo projekt uspješno priveli kraju, unatoč pandemiji koronavirusa, zbog koje smo bili prisiljeni prilagoditi se uvjetima i najveći dio naših aktivnosti napraviti online. Naš zadatak bio je izraditi SECAP – Akcijski plan energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama kojemu je prethodilo prikupljanje i analiziranje svih relevantnih podataka, a što ne bi bilo moguće bez dobre suradnje otočnih općina i grada tj. svih pet jedinica lokalne samouprave na otoku Korčuli – zaključila je Gugić.

Pored zajedničkog SECAP akcijskog plana od strateških važnih dokumenta napravljeni su i Analiza ranjivosti i rizika, Scenariji za djelovanje u kontekstu očekivanih klimatskih promjena te Preliminarna strateška studija utjecaja na okoliš predloženog SECAP-a. Među navedenim dokumentima najopsežniji i najbitniji je SECAP jer sadržava popis mjera i aktivnosti koje je potrebno provesti na području otoka Korčule kako bi se smanjila emisija CO2 za najmanje 40 posto do 2030. godine te definirale mjere kojima bi se ublažili učinci klimatskih promjena.

Vodeći partner na projektu je Sveučilište u Camerinu, dok su ostali partneri Grad San Benedetto del Tronto, Grad Peskara i Regija Abruzzo, SDEWES-Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša, Primorsko-goranska županija, Splitsko- dalmatinska županija i IRENA-Istarska regionalna energetska agencija.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist