Zanimljivosti

Prof.dr.sc. Alen Soldo: Riječ je morskom psu

Prof.dr.sc. Alen Soldo: Riječ je morskom psu

Morski pas koji se jutros pojavio u Žuljani, prema navodima mještana, došao je do mula, a mještani kažu da ga prate dvije manje neobične šarene ribe koje do sada još nisu vidjeli.

Kontaktirali smo oceanografa dr.sc.Vladimira Onofrija, koji nam je kazao da je je riječ o ribama pilotima (Naucrates ductor). Piloti se hrane ektoparazitima s morskih pasa, raža i morskih kornjača, a inače obitavaju u toplim ili tropskim otvorenim morima.

Onofri je također upozorio stanovnike da ne pokušavaju ubiti morskog psa, budući da je riječ o zakonom zaštićenoj vrsti, a novčane kazne za takav čin velike. Stanovnici Žuljane jutro provode fotografirajući morskog psa, te je sasvim očio kako danas nemaju namjeru kupati se.

U uredništvo nam se javio i turistički djelatnik iz Vučina Pavlimir Jeić koji je kazao kako je vjerojatno riječ o iglunu, odnosno sabljarki, koju je on proteklih dana nastojao uhvatiti.

– Iglune je zabranjeno ubijati. Laicima izgledaju kao morski pas. Ljeti izranja na površinu, a zimi se povlači u velike dubine. Stanište joj je između Hvara i Pelješca – ističe Jeić.

Dr.sc. Nikša Glavić sa Sveučilišta u Dubrovnik kazao nam je kako, barem prema fotografiji koju smo objavili, ne može biti potpuno siguran je li riječ o morskom psu ili iglunu, jer nije sigurno niti je li riječ o prsnoj ili leđnoj peraji.

– Leđna peraja kod igluna je srpasta, što ova nije. I tune znaju izbaciti peraju na površinu mora. Iglun je karakterističan, vanjštinom sličan morskom psu, ali skloniji sam misliti kako je ipak riječ o morskom psu – kazao nam je Glavić.

Na kraju smo uspjeli doći do prof. dr. sc. Alena Solda sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu kazao je za duList kako sigurno nije riječ o iglunu niti tunji, već najvjerojatnije o morskom psu.

– To se može zaključiti po položaju peraje koja se nazire. Sigurno nije ni tuna ni iglun – kazao je Soldo, time potvrdivši jutrošnje sumnje mještana Žuljane kako ipak jest riječ o morskom psu.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist