Zanimljivosti

Prof.dr.sc. Alen Soldo: Riječ je morskom psu

Morski pas koji se jutros pojavio u Žuljani, prema navodima mještana, došao je do mula, a mještani kažu da ga prate dvije manje neobične šarene ribe koje do sada još nisu vidjeli.

Kontaktirali smo oceanografa dr.sc.Vladimira Onofrija, koji nam je kazao da je je riječ o ribama pilotima (Naucrates ductor). Piloti se hrane ektoparazitima s morskih pasa, raža i morskih kornjača, a inače obitavaju u toplim ili tropskim otvorenim morima.

Onofri je također upozorio stanovnike da ne pokušavaju ubiti morskog psa, budući da je riječ o zakonom zaštićenoj vrsti, a novčane kazne za takav čin velike. Stanovnici Žuljane jutro provode fotografirajući morskog psa, te je sasvim očio kako danas nemaju namjeru kupati se.

U uredništvo nam se javio i turistički djelatnik iz Vučina Pavlimir Jeić koji je kazao kako je vjerojatno riječ o iglunu, odnosno sabljarki, koju je on proteklih dana nastojao uhvatiti.

– Iglune je zabranjeno ubijati. Laicima izgledaju kao morski pas. Ljeti izranja na površinu, a zimi se povlači u velike dubine. Stanište joj je između Hvara i Pelješca – ističe Jeić.

Dr.sc. Nikša Glavić sa Sveučilišta u Dubrovnik kazao nam je kako, barem prema fotografiji koju smo objavili, ne može biti potpuno siguran je li riječ o morskom psu ili iglunu, jer nije sigurno niti je li riječ o prsnoj ili leđnoj peraji.

– Leđna peraja kod igluna je srpasta, što ova nije. I tune znaju izbaciti peraju na površinu mora. Iglun je karakterističan, vanjštinom sličan morskom psu, ali skloniji sam misliti kako je ipak riječ o morskom psu – kazao nam je Glavić.

Na kraju smo uspjeli doći do prof. dr. sc. Alena Solda sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu kazao je za duList kako sigurno nije riječ o iglunu niti tunji, već najvjerojatnije o morskom psu.

– To se može zaključiti po položaju peraje koja se nazire. Sigurno nije ni tuna ni iglun – kazao je Soldo, time potvrdivši jutrošnje sumnje mještana Žuljane kako ipak jest riječ o morskom psu.

Pročitajte još

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

Dulist

POZIV TREĆAŠIMA Dođite večeras u Lazarete i postanite Linđovac!

Dulist

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija