Aktualno

PROF. DR. SC. PERO MALDINI ‘Na nezadovoljstvu građana ‘jašu’ brojne populističke stranke’

Nema političke opcije ili ideologije koja se u nekom trenutku nije koristila populizmom. Populizam nije ideologija, već forma. Populistička je retorika donekle prihvatljiva u razumnoj mjeri, ali opasne su populističke politike – izjavio je prof. dr. sc. Pero Maldini na znanstvenoj tribini Sveučilišta u Dubrovniku ‘Populizam i kriza demokracije’ koja je održana u srijedu navečer na Sveučilišnom kampusu.

Prof. Maldini, politolog, sveučilišni profesor, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku te politički komentator za brojne hrvatske i strane medije, na predavanju je istaknuo kako opulizam nije bio tipičan za demokraciju, posebno ne reprezentativnu, do unatrag nekoliko godina, a otad je na djelu kriza demokracije, reprezentativnosti te institucionalne funkcionalnosti.

-Veliki broj građana razočaran je tzv. mainstream političkim opcijama koje sve više sliče jedna na drugu pa se u tom procijepu rađa nezadovoljstvo, a na njemu su zajahale populističke stranke i opcije svih vrsta i boja – izjavio je prof. Maldini.

-Populizam je u svojoj srži ekskluzivistički te se suprotstavlja demokraciji, koja je inkluzivna te se zalaže za jednakost i slobodu. U trenutku kad populisti žele manipulirati te masovnom političkom mobilizacijom prekriti politički prostor određenim političkim sadržajem, neovisno o kojoj je ideologiji riječ, dolazi do sukoba demokratskih načela i populističke politike – rekao je prof. Maldini.

Podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća, a predavanje prof. dr. sc. Maldinija bilo je drugo po redu.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] INFLUENCER HANAN BEŠOVIĆ Dubrovkinje, nosite ono što vam se sviđa

Mia Njavro Banić

BRANKO BAZDAN Liječnika nedostaje, no u budućnosti će biti kritičan nedostatak sestara!

Mia Njavro Banić

Zbog salmonele na farmi iz prodaje povučena jaja!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija