Politika

‘Prodajom svake ulaznice za zidine umjesto Du Carda, Grad gubi 130 kuna, DPDS 7.5 kuna, a turisti 200 kuna. U čijem interesu?’

'Prodajom svake ulaznice za zidine umjesto Du Carda, Grad gubi 130 kuna, DPDS 7.5 kuna, a turisti 200 kuna. U čijem interesu?'

Gradski vijećnik Andro Vlahušić poslao je priopćenje za javnost u kojem objašnjava dobit za turiste, Grad Dubrovnik, državu i Društvo prijatelja dubrovačke starine koja nastaje kada se prodaje Dubrovačka kartica umjesto ulaznica za zidine. Podsjeća kako je temeljem odluka Grada i DPDS-a izjednačena cijena ulaznica za zidine s cijenom jednodnevne Dubrovačke kartice od 1. siječnja 2022. godine.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izjednačavanjem cijena ulaznica za zidine sa cijenom dnevne Ducard stekli su se svi preduvjeti da se potpuno i trajno ukine prodaja ulaznica za zidine, te se umjesto njih uvede prodaja Dubrovačke kartice.
Kada turistkupi ulaznicu za zidine i plati 250 kuna, DPDS koji prodaje ulaznice, odmah plati 50 kuna PDVadržavi, od preostalih 200 kuna gradu uplati 120 kuna, a sebi ostavi 80 kuna. Posjetitelj za taj novac dobiva samo posjet zidinama, jednu i najvažniju atrakciju grada Dubrovnika. Ulaznica za zidine nije fiskalizirana, a njenu prodaju ne kontrolira nijedna javna institucija sa gradske i državne razine. Pred dvije godine prodano je 1.25 milijuna ulaznica za zidine, dok građani Dubrovnika imaju besplatni ulaz na zidine i muzeje.

Kada gost kupi dnevnu Dubrovačku karticu za 250 kuna, dobiva posjet zidinama, šest muzeja, dvije galerije, besplatni prijevoz Libertasovim autobusima na području grada Dubrovnika, te popuste u više stotina trgovina, restorana, suvenirnica. Za isti novac dobiva i 130 kuna koliko košta ulaznica za muzeje i galerije, 30 kuna cijene Libertasove dnevne karte, te najmanje 40 kuna popusta. Za plaćenih 250 kuna, dobiva dodatnih 200 kuna vrijednosti. Upoznaje Dubrovnik u svojoj cjelini, ima osjećaj zadovoljstva destinacijom, te dobiva pravu vrijednost za novac.
Grad Dubrovnik prodajom Ducarda, koja je fiskalizirana, u cijelosti podvrgnuta kontroli grada Dubrovnika, Porezne uprave i svih institucija države dobiva 250 kuna koji se uplaćuje u proračun grada Dubrovnika. Dobiva 130 kuna više nego kada se proda ulaznica za zidine. Na milijun prodanih Ducard grad dobiva 250 milijuna kuna ili sto trideset milijuna kuna više nego što dobije od prodaje milijun ulaznica za zidine.
DPDS prodajom Ducarda dobiva prema ugovoru sa gradom 87.5 kuna umjesto 80 kuna kada samostalno proda ulaznicu za zidine. Ukidanjem prodaje ulaznica za zidine DPDS dobiva još i par milijuna kuna godišnje koje sada izdvaja za plaće djelatnika na prodaji ulaznica za zidine.
Zaposlenici DPDSa na prodaji ulaznica postaju zaposlenici Dubrovačke baštine ili Muzeja grada Dubrovnika, ovisno kome grad povjeri prodaju Ducarda na zidinama. Dobivaju stalni posao, primjerenu plaću, istu kao zaposlenici grada i muzeja. Sigurnu budućnost za sebe i svoju obitelj.

Država dobiva fiskaliziranu prodaju Ducarda, koju kontrolira putem Porezne uprave, Državne revizije te drugih institucija po potrebi. Izjednačavanjem cijena ulaznica sa cijenom Ducarda dobiva i 50 kuna više po svakoj prodanoj Dubrovačkoj kartici ili 50 milijuna kuna za prodanih milijun Ducarda. Država od cjelokupnoga iznosa koje grad prikupi od prodaje Ducarda dobiva 25 % PDV aza kupovinu roba i usluga koje grad i njegovi korisnici kupe tijekom godine, te 50 % doprinosa koji se izdvajaju za plaće zaposlenika.
Navedena analiza temelji se na nepobitnim podacima, činjenicama utemeljenih na hrvatskim zakonima , te ugovorima između grada Dubrovnika i DPDSa.
Ako grad prodajom ulaznica za zidine umjesto Ducarda po svakoj ulaznici gubi 130 kuna , DPDS 7.5 kuna, a turisti 200 kuna postavlja se samo jedno logično pitanje, kome je u interesu nastaviti prodaju ulaznica za zidine umjesto Ducarda. Oštećivati DPDS, Grad i turiste za desetke milijuna kuna.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist