Aktualno

PROČISTAČ OD 50 MILIJUNA KUNA Dogodine pitka voda!

PROČISTAČ OD 50 MILIJUNA KUNA Dogodine pitka voda!

Dubrovčani će, uz minimalno povećanje cijene vode, do Feste svetog Vlaha 2016. dobiti pročistač od 50 milijuna kuna!

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije uprave Vodovoda Dubrovnik. Iako Vodovod nema užancu sazivati konferencije za medije, što je rekao i sam direktor Vodovoda Pero Mišković, ista je sazvana zbog različitih napisa i izjava koje o ovoj temi zadnjih dana davaju pojedinci, ali i zbog velikog interesa samih građana koji stalno pitaju kad će pročistač. Raspisivanje natječaja za izvođača radova pravi je trenutak za to, objasnio je Mišković.

Vodovod Dubrovnik 50 milijuna kuna trebao bi osigurati kreditnim zaduženjem putem HBOR-a, uz blagoslov budućeg Gradskog vijeća, s tim da se očekuje kako će se iduće godine dobiti povrat uloženih sredstava od čak 70 posto, no povrat sredstava očekuje se tek 2016. godine nakon što budu gotove sve potrebne studije.

– Naš udio u projektu trebao bi biti maksimalnih 20 milijuna kuna, a vjerojatno i manje zbog učešća Hrvatskih voda i države – istaknuo je Pero Mišković.

Mišković je javnosti prezentirao povijest ovog projekta, koji, naglasio je nije nimalo jednostavan. Istaknuo je i kako je Vodovod Dubrovnik cijeli projekt razradio sam, jer im ni Hrvatske vode ni mnogi drugi nisu znali ništa sugerirati.
– Nakon što se HEP povukao iz projekta HE Ombla, a čija je izgradnja bila uvjetovana izgradnjom pročistača, shvatili smo da u projekt moramo krenuti samostalno – istaknuo je Mišković, dodavši kako je i prvotna lokacija, zemljište koje je otkupljeno od GP-a, postala upitna.

Ista je, naime, u tehnološkom smislu najnepovoljnija. Nakon provedenih analiza odlučeno je da se s izgradnjom pročistača krene na ulazu u hidrotehnički tunel, na lokaciji Vodospreme Komolac, koje je u vlasništvu države, a za koje je od DUDDI-ja dobivena suglasnost za gradnju.

– Danas imamo idejno rješenje kao temelj za raspisivanja natječaja. Razrađeno je više varijanti, a gradit ćemo vodospremu za sirovu vodu, crpnu stanicu za crpljenje vode iz vodospreme prema membranama, halu s aktivnim ugljenom te dodatnu vodsprema. Ovim epohalnim projektom grad Dubrovnik imat će dodatne potencijale rezrevne vode u slučaju puknuća cijevi, ali i za recimo opskrbu cruisera – objasnio je Mišković.

Prema riječima Ljubomira Medakovića, člana Uprave Vodovoda, za potrebe izgradnje pročistača osigurat će se 18 tisuća kvadrata zemljišta, a sve kako bi se u budućnosti moglo planirati proširenje prema Palati u zatonu, ali i prema Župi dubrovačkoj.

Na novinarko pitanje o razlozima sve većih i češćih zamučenja Omble posljednjih godina, Mišković ističe kako su tri moguća razloga za to.
– Vrlo je teško reći što se događa u podzemlju. Smatrali smo da je možda jedan razlog i 12 bušotina koje je radila Općina Ravno. Drugi razlog su istraživanja HEP-a u u sklopu HE Ombla, jer je od tada navodno zamućenje intenzivnije, a neslužbene informacije također govore kako utjecaj imaju čak i Gornji horizonti – odgovorio je Pero Mišković.

Iako je u tijeku predizborna kampanja za prijevremene izbore, u kojoj se često spominje upravo pročistač, i Mišković i Valentin Dujmović, predsjednik Nadzornog odbora Vodovoda, odbacili su bilo kakvu povezanost s tim, jer se projekt ‘priprema pet godina’, a ‘ovo su izvanredni, a ne redovni izbori’.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist