Aktualno

PRISILNI ZIMSKI ODMOR Studeni smo dočekali sa sedam otvorenih hotela

Godinama se u Dubrovniku tijekom zimskih mjeseci turizam pokušavao održati živim. Apeliralo se na ugostitelje i hotelske kuće da ne stavljaju zimi ključ u bravu, a upravo je studeni bio onaj prijelomni mjesec kada su se polako podvlačile crte pod sezonu, koja nam je iz godine u godinu obarala rekorde. Uspjeli smo i bolje se prometno povezati, dobili smo i Zimski festival koji je onaj ‘mrtvi’ dio godine trebao ispuniti sadržajima, a onda se dogodila korona. Nažalost, ove godine svi oni naslonjeni na turizam nisu stavili ključ u bravu radi toliko željenog odmora nakon naporne i dobro odrađene sezone, već zbog nedostatka posjetitelja. Nemaju za koga raditi, a sve se više europskih zemalja ponovno zatvara kako bi se zaustavilo širenje zaraze COVID-19.

Prvog dana studenog 53 posjetitelja
Najpogođeniji smo ovom krizom, a pred nama je još jedna jako neizvjesna godina. I dok se već naveliko počinje promišljati i pripremati strategija za sezonu 2021., zanimalo nas je kakva je danas turistička slika grada. Koliko je otvorenih hotelskih kuća, ali i koliko nam je posjetitelja stiglo kako u listopadu tako i u deset mjeseci ove ‘mršave’ 2020.
Prvog dana studenog u Dubrovniku je, prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, radilo tek sedam hotela s 2.582 kreveta. Broj je to od ukupno 12.018 kreveta u 50 hotelskih objekata s kojima inače raspolažemo. U njima su 1. studenog ostvarena 53 dolaska, što je 3 posto od ukupnog turističkog prometa rekordne 2019. godine. U noćenjima je to 4 posto od prošle godine ili 184 noćenja. S druge strane, istog dana 2019. godine bilo je otvoreno 27 objekata s 8.877 kreveta (od ukupno 12.045 kreveta).

Kolovoz bez 12 hotela
No, nisu svi hoteli radili ni u špici sezone. Naime, u kolovozu 2020. u 37 objekata s ukupno 9.078 kreveta ostvareno je 31.117 dolazaka, što je 32 posto od ukupnog turističkog prometa prošle godine te 144.384 noćenja ili 40 posto od ukupnog broja noćenja lani. Za razliku od kolovoza ove krizne godine, lani je u tom mjesecu radilo čak 49 hotelskih objekata s ukupno 12.009 kreveta.
Rezultati u 10 ovogodišnjih mjeseci su nam ispod 20 posto u usporedbi s prošlom godinom, iako, često se može čuti kako se teško uspoređivati s prošlogodišnjim brojkama. Naime, od 1. siječnja do 31. listopada 2020. godine Dubrovnik je ostvario 216.366 dolazaka, što je 16 posto u odnosu na ukupan turistički promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvareno je 792.558 noćenja ili 19 posto u odnosu na ukupan broj noćenja u istom razdoblju prošle godine. Dakle, nismo dosegli niti brojku od 800 tisuća noćenja, a prisjetit ćemo se ovom prilikom listopada 2015. godine. Tada smo, naime, i to 2. listopada, 20 dana ranije nego 2014. došli do tri milijuna noćenja na području Dubrovnika. Zanimljivo je kako je te godine i privatni smještaj prvi put dosegao milijun noćenja i to 7. listopada. Prošle smo pak godine tromilijunto noćenje zabilježili već 21. kolovoza, što je bilo sedam dana ranije nego 2018.
Na vrhu ljestvice ove su nam godine domaći turisti, što je i očekivano s obzirom na brojna ograničenja u putovanjima diljem svijeta. Slijede posjetitelji iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Poljske, BiH, SAD-a, Ukrajine, Austrije i Mađarske.

Hoteli vs. privatni smještaj
Veći broj dolazaka i noćenja zabilježio je hotelski u odnosu na privatni smještaj. Tako je od početka godine do kraja listopada u hotelima zabilježeno 27.256 dolazaka, a ostvareno je 381.932 noćenja. U privatnom smještaju je pak zabilježeno 10.195 dolazaka, a ostvareno je 319.772 noćenja.
Listopad nam je na 7, odnosno 10 posto prošlogodišnjih rezultata. Naime, prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, u listopadu 2020. zabilježena su 9.123 dolaska ili 7 posto od ukupnog turističkog prometa u istom mjesecu 2019. te 40.589 noćenja, što je 10 posto od ukupnog broj noćenja lani. Hoteli su proteklog mjeseca ostvarili 5.749 dolazaka te 22.231 noćenja, dok je u privatnom smještaju zabilježeno 2.552 dolazaka, a ostvareno je 13.830 noćenja. I u listopadu su na prvom mjestu domaći gosti, a slijede ih SAD, Mađarska, Francuska, Ujedinjena Kraljevina, Poljska, BiH, Njemačka, Ukrajina i Češka.
Na kraju podsjetit ćemo se i na podatak kojega smo objavili prošlog tjedna vezano za privatne iznajmljivače. Naime, od 1. svibnja do 27. listopada na području Dubrovnika 79 privatnih iznajmljivača odjavilo je svoje objekte, što je ukupno 328 kreveta manje u privatnom smještaju. Mnogi su se okrenuli i dugoročnom iznajmljivanju, jer im je to u ovom trenutku jedina perspektiva. Ili tražiti podstanare ili čekati bolje dane i novi val turista.

Pročitajte još

SANDRA SAMBRAILO ‘Ne znamo tko je poslao inspekciju, spremni smo sačuvati živote pasa pod svaku cijenu’

Dulist

Javna tribina ‘Svijet medija iznutra’ na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Policija provodi kriminalističko istraživanje na Žarkovici, u azil stigla i veterinarska inspekcija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija