Hrvatska

PRISEGA SA SUZOM U OKU ‘S neizmjernim ponosom preuzimam dužnost hrvatske predsjednice’

PRISEGA SA SUZOM U OKU 'S neizmjernim ponosom preuzimam dužnost hrvatske predsjednice'

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postala je prvom hrvatskom predsjednicom nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegniula te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila predsjedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.

Inauguracija je započela nakon pucnja Gričkog topa u podne, kada se oglase zvona Crkve sv. Marka. Do Trga je predsjednica stigla Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a inauguraciju uveličava i Počasno-zaštitna bojna čiji su pripadnici u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne ‘Lijepa naša domovino’, odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, te međimurske pjesme ‘Dej mi Bože’ koju a capella pjeva solistica Renata Sabljak, uslijdila je prisega, nakon koje je predsjednica odala počast državnoj zastavi a istodobno s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna. Tijekom počasti zastavi izvodi se i recital ‘Himna slobodi’ Ivana Gundulića.

Na samom početku govora, Grabar Kitarović je istaknula:

– S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice –  rekla je predsjednica, te se zahvalila braniteljima i Franji Tuđmanu, nakon čega se Markovim trgom prolomio veliki pljesak.

– Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti prijetnjom, no suvremeni svijet donosi sasvim nove izazove, poglavito rastući međunarodni terorizam. Snažne oružane snage jamac su stabilnosti i čuvar demokratskih vrijednosti. S ovog mjesta pozdravljam naše vojnikinje i vojnike, časnice i časnike u Afganistanu i mirovnim misijama diljem svijeta – rekla je među ostalim predsjednica i pozvala na nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja.

– Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mjesta. Moramo napokon shvatiti kako nova radna mjesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno poduzetnici – kazala je također predsjednica i Vladu pozvala na uklanjanje antipoduzetničke klime.

– Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – rekla je još u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

Zahvalila se i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću, na što se Markovim trgom prolomilo negodovanje dijela okupljenih. Predsjednica se založila protiv ideoloških podjela i pozvala na Tuđmanovu ideju pomirbe kao model ‘novog hrvatskog zajedništva’.

Prigodni umjetnički program inauguracije

Puhački orkestar HV-a izvodi ‘Odu zemlji’ Jakova Gotovca iz opere ‘Mila Gojsalića’, Folklorni ansambl Lado pjeva tradicionalnu pjesmu ‘Lijepo pjeva za lugom djevojka’, a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu ‘Ljubim te do bola’. Tu je i arija iz ‘Ere s onoga svijeta’ Jakova Gotovca u izvedbi zborova ‘Lado’, HRT-a, ‘Ivan Goran Kovačić’ i ‘Izvor’.

Svečana inauguracija završava uz pjesmu ‘Dream for the future’ zbora Izvor, a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici. Dubrovački trombunjeri na inauguraciji predstavljaju jug Hrvatske. I sinjski alkari. A posebno je svečano u Dražicama, rodnom mjestu Kolinde Grabar-Kitarović.

Inauguraciji će, uz najviše sadašnje i bivše državne dužnosnike nazočiti 88 inozemnih izaslanstva, među kojima osam šefova država, te predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog života i građani. Nakon svečanosti bit će priređen domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica održati niz bilateralnih susreta. Za inauguraciju akreditirano je više od 300 novinara.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist