Županija

PRIPREME ZA NOVU VATROGASNU SEZONU Od 1. lipnja zaposlit će se 225 sezonskih vatrogasaca

PRIPREME ZA NOVU VATROGASNU SEZONU Od 1. lipnja zaposlit će se 225 sezonskih vatrogasaca

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo primili su u četvrtak u Palači Ranjina županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića i predsjednika Vatrogasne zajednice zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Iva Franušića.

Tema sastanka je bila tijek priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu na području Dubrovačko-neretvanske županije, a s posebnim osvrtom na obveze Županije i jedinica lokalne samouprave, proizašlim iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini. Tako su Simović i Franušić izvijestili kako će na području Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna biti dodatno zaposleno 225 sezonskih vatrogasaca, a na području otoka Korčule, Mljeta i poluotoka Pelješca bit će ustrojene i Sezonske interventne vatrogasne postrojbe koje će se popuniti domicilnim profesionalnim vatrogascima. Također, istaknuto je kako će, temeljem procjene opasnosti od požara na priobalnom području i potrebe ispomoći, na otok Lastovo biti upućena ispomoć dopunskim snagama – dislokacija vatrogasaca s vatrogasnim vozilom iz kontinentalnog dijela RH, a isto tako izvršit će se i dodatna popuna Interventne vatrogasne postrojbe Dubrovnik profesionalnim vatrogascima s kontinenta. Na posebno ugrožena područja Županije izvršit će se plansko raspoređivanje vozila iz robnih zaliha, u skladu s iskazanim potrebama.

Na sastanku je posebno istaknuto kako će se u ovu protupožarnu sezonu ući još spremnije, jer će vatrogasci naše županije biti opremljeniji za pet novih vatrogasnih vozila, od kojih su tri već isporučena vatrogasnim postrojbama, a dolazak još dva nova vatrogasna vozila očekuje se uskoro. Radi se, naime, o vatrogasnim vozilima koja su nabavljena u okviru Projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu OPKK 2014.-2020., a koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Također, vatrogasne postrojbe s područja Dubrovačko-neretvanske županije dobile su i šest novih kombi vozila za prijevoz vatrogasaca, financiranih putem Ministarstva poljoprivrede, iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma, a iz programa ruralnog razvoja RH, M07- Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, Sektor „Zajednički vatrogasni domovi“ (projekt koji se financira s 80 posto iz sredstava Europske unije), započela je izgradnja vatrogasnog doma na Grudi, a u pripremi je i početak izgradnje vatrogasnog doma u Putnikovićima, općina Ston. U općini Kula Norinska u pripremi je početak izgradnje vatrogasnog doma, koji će se financirati u okviru EU-projekta FIRESPILL.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist