GradPolitika

PRIOPĆENJEM NA PRIOPĆENJE Raguž pozvao HDZ da se iseli iz zidina

Željko Raguž

Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Dubrovačke stranke reagirao je na priopćenje HDZ-a vezano za devastaciju u ulici Put od Bosanke.

– Drago nam je da HDZ vodi brigu o baštini, ali količina neistina iznesenih u njihovom priopćenju zahtijeva reakciju. U slučaju ulice Put od Bosanke želimo istaknuti sljedeće činjenice. Odluku o zahtjevu tvrtke Gospar d.o.o. o zakupu javne površine u predmetnoj ulici nije donio zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž, nego peteročlano Povjerenstvo za izradu Plana korištenja javnim površinama i određivanje visine zakupnine. Ostavljamo međutim otvorenu mogućnost da je HDZ-u kao stranci nakon više od dva desetljeća slijepog slušanja stranačkih šefova teško pojmiti da bilo kakve odluke ne donosi jedna osoba.

Ističemo da je Povjerenstvo Zaključkom od 6. svibnja udovoljilo zahtjevu za korištenje javne površine, ali nije odobrilo od zakupca samoinicijativno učinjene zahvate u prostoru. Sve intervencije u zaštićeno kulturno dobro mora prethodno odobriti Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Nadalje, pri dodjeli javne površine Povjerenstvo se svakako nije vodilo „osvajanjem nezauzetih površina“, kako se maštovito navodi u priopćenju, nego poticanjem gospodarskih aktivnosti i njihovom postupnom raspoređivanju van užeg područja povijesne jezgre.

Osvrćući se na napomene o zahtjevima UNESCO-a želimo podsjetiti da je Gradsko vijeće na jednoj od posljednjih sjednica u prethodnom sazivu donijelo zaključak o pokretanju izrade Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika, dok je sa Sveučilištem u Dubrovniku potpisan ugovor o izradi Strategije razvoja turizma s posebnim osvrtom na kruzing turizam.

Žao nam je što HDZ nije našao shodnim javno reagirati na hortikulturni vandalizam koji se dogodio u Mokošici, iako većina HDZ-ovog predsjedništva dolazi upravo iz tog dijela grada.

Ovom prilikom pozivamo gospodu iz gradskog i županijskog HDZ-a da razmisle o punjenju prihodovne strane proračuna pa svoje stranačke prostorije na samom Stradunu, koje plaćaju 30 kuna mjesečno, vrate Gradu Dubrovniku na upravljanje, a svoje aktivnosti, poput drugih političkih stranaka, premjeste van gradskih zidina.
Koliko god neki na daljinski upravljač žele biti blizu Gradu, ipak su samo jedni najbliži Gradu – napisoa je Željko Raguž.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist