Aktualno

PRIMIO PAPINSKO ODLIKOVANJE Gospar Božo Dolina: Ovo mi je vrjednije nego sva blaga ovog svijeta!

PRIMIO PAPINSKO ODLIKOVANJE Gospar Božo Dolina: Ovo mi je vrjednije nego sva blaga ovog svijeta!

Dragi župljani crkve sv. Mihajla, dirnut sam prikazanom pažnjom i poštovanjem koje ste mi dali. Kad sam saznao da ću dobiti priznanje preplavile su me emocije jer ovo je velika čast i vrjednije mi je nego sva blaga ovoga svijeta – poručio je u nedjelju vidno emotivan gospar Božo Dolina kojemu je u crkvi sv. Mihajla dodijeljeno papinsko odlikovanje ‘Pro Ecclesia et Pontifice’.

Posljednji lapadski ribar, Božo Dolina, već četiri desetljeća vrijedno i sa srcem brine o svemu onome što je potrebno za život župne zajednice osjećajući je kao svoj dom. Kako su napisali iz Dubrovačke biskupije, jednako mu je važno urediti vrt da okoliš crkve lijepo izgleda, okititi lovorom crkvu za Festu sv. Mihajla, pomoći župniku kad ga nešto zamoli kao i uočiti što još treba napraviti da bi svima bilo bolje. Rado ga susreću svi vjernici, voli razgovarati i našaliti s njima, ali i darovati djeci bombončić dok skuplja milostinju. Član je i župnog pastoralnog vijeća. Njegovu ljubav prema Crkvi i Papi zajednica je zato željela nagraditi na poseban način i predložila ga je za papinsko odlikovanje. Ovaj nasmijani umirovljenik još i danas baca mreže i lovi ribu pa ga smatraju posljednjim lapadskim ribarom. Rođen je na sam blagdan sv. Mihajla, 29. rujna 1951. godine i nedavno je proslavio 70. rođendan. Sa suprugom Majom, također umirovljenicom, ima dva sina i dva unuka.

– Dolazim iz radničke obitelji i oduvijek sam živio skromno. Tako živim i danas sa svojom suprugom Majom i ona je zaslužna za ovo priznanje. Ova Župa je moj drugi dom i nadam se da ću još puno služiti. Želim se zahvaliti don Robertu Ćibariću, nadbiskupu Matu Uziniću i Svetom ocu Franju te mojoj obitelji. Zahvaljujem medijima i doktorima te sestrama OB Dubrovnik koji su mi omogućili da ovdje danas budem s vama – iznio je Dolina kojemu su u protekla dva dana ugrađena dva stenta na srcu, no to ga nije spriječilo da prisustvuje nedjeljnom misnom slavlju te preuzme svoje zasluženo odlikovanje.

Inače, odlikovanje ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ (Za Crkvu i Papu) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Leon XIII. o pedesetoj obljetnici svog svećeničkog ređenja 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.

Među Hrvatima, nositeljima ovoga odlikovanja, su službenica Božja Marica Stanković te franjevci fra Bonaventura Duda i Marko Malović, skladatelj duhovne glazbe Ljubo Kuntarić, vojvođanski Hrvat prof. Bela Gabrić, književnik Milutin Mayer, pedagoginja Marija Jambrišak, mons. Vladimir Stanković i drugi dok su u Dubrovniku 2009. godine odlikovani fr. Drago Kolimbatović, fra Mario Šikić, s. Marija Gonzaga Peras i prof. Margit Cetinić. Njima se od ove nedjelje pridružio i dubrovački ribar Božo Dolina.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist