Hrvatska

PRIJELAZ NA EURO U prvim danima 2023. što više koristite kartice

PRIJELAZ NA EURO U prvim danima 2023. što više koristite kartice

Od 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Međutim, sve do 15. siječnja bit će moguće plaćati i u kunama. Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji, donosi N1. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini.
Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, prema čl. 40., st. 2. ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura. Poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine primarni su kanal za zamjenu gotovog novca kuna u eure.
Građanima se preporučuje da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice. Nadalje, kako bi se olakšalo poslovanje gotovinom u prvim danima nakon uvođenja eura, već od početka prosinca 2022. građani će moći pribaviti početne pakete kovanica eura, što će im omogućiti da od prvoga dana 2023. plaćaju u novoj valuti.
S istim ciljem, bankomati će u prvim mjesecima 2023. morati biti opskrbljeni uglavnom novčanicama eura manjih apoena (od 10 i 20 eura).

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist