Aktualno

PRIJEDLOG ZAKONA Vraća se Trgovački sud, ukida Prekršajni!

PRIJEDLOG ZAKONA Vraća se Trgovački sud, ukida Prekršajni!

S prvim danom rujna 2018. godine Dubrovnik bi ponovno trebao dobiti Trgovački sud, koji je reorganizacijom sudova 2011. godine ukinut te je postao Stalna služba splitskog Trgovačkog suda. Tada bi, naime, trebao na snagu stupiti novi Zakon o područjima i središtima sudova koji je do 5. prosinca na javnoj raspravi.

Ono što se iz prijedloga Zakona može iščitati jest kako se Trgovački sud u Dubrovniku ustanovljava prvenstveno zbog dislociranosti sadašnje Stalne službe u Dubrovniku Trgovačkog suda u Splitu, čija je ‘međusobna komunikacija znatno otežana zbog udaljenosti i potrebe prelaska državne granice, pa se ustanovljavanje ovog suda ukazuje opravdanim’.

No, predloženi Zakon donosi još jednu novost. Naime, kako se ističe u objašnjenju predlaže se spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u Republici Hrvatskoj (spajaju se sudovi sa sjedištem u istom gradu) te ustanovljenje, uz postojeća 24, ukupno devet novih općinskih sudova (u Crikvenici, Daruvaru, Đakovu, Kutini, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Splitu i Vinkovcima), pri čemu bi svi novoustanovljeni općinski sudovi imali od najmanje 10 do najviše 80 sudaca. Razlog tome leži u značajnijem padu priliva prekršajnih predmeta nakon izmjena mjerodavnog prekršajnog zakonodavstva 2015. (broj neriješenih prekršajnih predmeta na kraju 2015. iznosio je 69 547, a na kraju 2016. 56 275) pokazao je neperspektivnost daljnjeg zadržavanja posebnog ustroja prekršajnih sudova, čijim će spajanjem s općinskim sudovima biti omogućeno racionalnije korištenje sudaca i službeničkih potencijala.

Prema predloženom nacrtu Zakona Općinski sud u Dubrovniku nadležan je za područje općina Blato, Dubrovačko Primorje, Janjina, Konavle, Lastovo, Lumbarda, Mljet, Orebić, Smokvica, Ston, Trpanj, Vela Luka i Župa Dubrovačka te gradova: Dubrovnik i Korčula. Općinski sud u Metkoviću nadležan je za područje općina Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje te gradova: Metković, Opuzen, Ploče i Vrgorac.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist