AktualnoUrednički izbor

PRIJEDLOG ZA VIKEND Đir po najljepšim plažama Pelješca

collage 3

Creatures – Tematske staze Pelješca i Dubrovačkog primorja

Ne dajte da vas ovo hladno vrijeme zadrži u vašim domovima, isplanirajte vikend jer vas očekuju sunčana subota i nedjelja. Stoga, donosimo pregled najljepših plaža na Pelješcu koje vrijedi posjetiti. Ne morate čekati ljeto, Pelješac i njegove prekrasne plaže nadomak su vam ruke. Istražite naš poluotok i njegove skrivene bisere, a usput izaberite plažu za ovogodišnji ljetni odmor.

No, Pelješac je više od mora i sunca, njegova vrijednost ne leži samo u povijesti i kulturnoj baštini već i u suživotu lokalnog stanovništva i njihovom odnosu i povezanošću s morem. Sve to objedinjuje Regionalna agencija DUNEA kroz projekt Creatures. Ovim projektom blisko se surađivalo s lokalnim stručnjacima koji djeluju u kulturnim organizacijama, organizatorima kulturnih događanja, umjetnicima i poduzetnicima iz sektora kreativnih i kulturnih industrija kako bi se ojačala njihova uloga u očuvanju baštine i održivom turizmu.

Regionalna agencija DUNEA uspostavila je dvije tematske staze pod nazivom LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon na području poluotoka Pelješca te u Dubrovačkom primorju koje će predstavljati novu ponudu za mlade turiste. Ovog puta, osvrnut ćemo se na LIBERTAS Horizon stazu koja valorizira prirodnu i kulturnu baštinu Pelješca i Dubrovačkog primorja povezanu uz način života uz more s 18 jedinstvenih mikrolokacija.

Među 18 mikrolokacija nalaze se i naši skriveni biseri, atraktivne plaže kojima posebno obiluje upravo poluotok Pelješac. Njegove rijetko viđene prirodne ljepote pružaju nam priliku za prijeko potreban odmor od svakodnevice.

divna1Pa krenimo redom. Prvo mjesto među pelješkim plažama bez konkurencije odnosi plaža Divna, smještena deset kilometara od Trpnja. Sama okolina plaže ostavlja bez daha, jer Divna se smjestila među gustu šumu i obronke visokih planina. Lokalci će savjetovati posjetitelje da ne zaborave tenisice jer je put do plaže zahtjevan. Netaknuta priroda je kao stvorena za istraživanje, a svaki domaćin preporučit će ronjenje, pogotovo dio između plaže i malenog otočića okrenutog prema zaljevu. Želite li u ljepotama Divne uživati više od jednog dana, smještaj je moguće potražiti među privatnim objektima namijenjenima iznajmljivanju. Za one željne pravog avanturističkog doživljaja u blizini plaže Divna nalazi se i istoimeni kamp.

duba2 Svega petnaestak minuta vožnje automobilom prema Trpnju , nailazimo na malo mjesto, jedno od posljednjih oaza prirode i Mediterana kakav je nekad bio – Dubu Pelješku. Pored pitoreskne Dube nalazi se istoimena plaža koja započinje odmah uz malu luku u mjestu. Lako je dostupna pješice, biciklom i automobilom. Izrazito je pogodna za opuštajući odmor cijele obitelji. Pored plaže se nalazi autokamp s 20 kampirnih mjesta, uređenim sanitarnim čvorom i priključcima za struju. Autokamp je od plaže udaljen svega tri minute.

loviste2Ako krenemo na zapad poluotoka, u dubokom zaljevu skriva se, kako ga vole nazivati, prava ‘oaza mira’ – Lovište. Lovište obuhvaća čak 4 kilometra obale s brojnim uvalama i prirodnim plažama. Zanimljivo je spomenuti i kako je u Lovištu, s približno 3000 sunčanih sati godišnje i vrlo malo padalina, gotovo uvijek idealno vrijeme za kupanje. Zahvaljujući svom položaju na kraju poluotoka, nema pretjeranih gužvi čak ni tijekom udarne ljetne turističke sezone. Stoga je idealna za pravi obiteljski odmor s djecom. No, neke od uvala nisu dostupne kopnenim putem već je do njih moguće stići jedino morskim putem pa su savršene za nautičare.

kuciste1Sad nam ne preostaje drugo nego istražiti južnu stranu poluotoka s pogledom na otok Korčulu. Ljubiteljima netaknute prirode i aktivnog odmora za oko će sigurno zapeti Kućište. Ovo malo mjesto udaljeno od Orebića svega 5 kilometara nazivaju surferskim rajem. Zbog njegovog specifičnog geografskog položaja u Pelješkom kanalu ovdje pušu jaki, ali ugodni zapadni vjetrovi tijekom ljeta (maestral i tramuntana) pa je Kućište, uz obližnji Viganj i već nadaleko poznatu Pontu Liberan, omiljena destinacija jedriličara i daskaša, pogotovo plaža Zamošće u Kućištu.

Ovdje možete i roniti na dah i s bocama te tako istraživati bogatstvo podvodnog života. U blizini je i škola jedrenja uz mogućnost najma opreme, a postoji i mogućnost najma malog broda s kojim se bez problema može istražiti slikoviti okolni akvatorij s nizom otočića i bogati morski život. Šljunčane i pješčane plaže idealne su za odmor s djecom, ali i za odrasle koji traže odmor u prirodi uz aktivnosti na otvorenom.

viganj1Ne možemo posjetiti obližnji Viganj koji privlači prave avanturiste i one željne aktivnog odmora, a ne okušati se u jedrenju na dasci. Osim windsurfinga ljubitelji adrenalina mogu uživati i u kitesurfingu, jedrenju, wakeboardingu, skijanju na moru, ronjenju, plivanju, stand up paddlingu i paraglidingu. Pravi raj za aktivan odmor!

trstenica2Nedaleko od Orebića, desetak minuta vožnje automobilom iz Vignja, smjestila se duga i uska šljunčana plaža Trstenica. Nju će voljeti svi oni koji obožavaju pitome, pješčane plaće, budući da je njen morski dio upravo takav – pješčani. Prirodni hlad postoji u jutarnjim satima na zapadnom dijelu Trstenice pod krošnjama mirisnih borova, dok ostatak hlada možete pronaći pod suncobranima. Idealna je za obiteljski odmor jer ima vodeni park, tuševe i kabine za presvlačenje. Ukoliko poželite nešto drugo pored kupanja i odmora s pogledom na Grad Korčulu s druge strane Pelješkog kanala, na plaži su dostupni zabavni i adrenalinski sadržaji poput jet skija, pedalina i drugih pomagala za nalet uzbuđenja. Miran i siguran odmor tik uz plažu i šum mora pronaći ćete u nekoliko obližnjih kampova.

mokalo1Nedaleko Trstenice, par minuta vožnje od Orebića, smjestilo se malo egzotično mjesto Mokalo, koje skriva jednu od najljepših vala na Pelješcu. Okružena je opojnim mirisima guste stoljetne borove šume, a pogled seže i na okolne vinograde cijenjenih peljeških vina, postupa i dingača. Obilje prirodne hladovine, sitni šljunak ugodan za bosonogo hodanje i ugodna mediteranska klima pravi su mamac za obiteljski odmor s djecom te za posjetitelje koji traže bijeg od užurbane gradske gužve i stresne svakodnevice. U dubokoj hladovini borove šume i stoljetnih maslina nalazi se Kamp Vala, a prostire se na površini od 1.10 ha neposredno uz šljunkovitu plažu. Onima željnima aktivnog odmora na raspolaganju su okolne pješačke i planinarske staze.

podobuce2U blizini Trstenice, dvadesetak minuta vožnje automobilom, Na južnoj strani smjestilo se živopisno Podobuče. Naselje broji svega nešto više od 35 stanovnika, što ga svrstava u skupinu malih i sačuvanih ribarskih i poljoprivrednih sela. Nalazi se na vinorodnom području na kojem se uzgajaju ponajbolja crna pelješka vina od sorte plavac mali. Između kuća poredanih poput prstena smjestila se šljunčana plaža Podobuče čije čisto more posebno vole obitelji s djecom. Podobuče je zapravo destinacija vina, romantike, odmora, ali i ribolova.

prapratno1Turu po pelješkim plažama završavamo s jednom koja je smještena nedaleko od samog Stona, a radi se o plaži Prapratno. Miris borove šume uz pogled na bistro i čisto more nedvojbeno će očarati zaljubljenike u netaknutu prirodu. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a uz dječje igralište na raspolaganju su i brojne aktivnosti. Kod uvale Prapratno nalazi se i podvodno arheološko nalazište, koje poziva na ronjenje i jedinstvenu priliku za upoznavanje s čarima i ljepotama morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, a posebice one zaštićene. Uvala Prapratno savršen je odabir za obitelji s djecom koje traže mir, ali i mogućnosti aktivnog provođenja odmora s prilagođenim sadržajima, kao i za ne plivače, zahvaljujući plitkom moru. Smještaj je moguće lako pronaći u privatnim smještajnim objektima, a za one avanturističkog duha uvala Prapratno krije i veliki auto kamp.

Predstavljene pelješke plaže su samo jedan djelić mikrolokacija okupljenih tematskim stazama Libertas Horizont koji povezuje prirodnu i kulturnu baštinu Pelješca i dubrovačkog primorja s morem. U slijedećem članku donosimo detaljan prijedlog kulturno povijesnih lokaliteta na Pelješcu koje obavezno treba posjetiti, a dio su 18 mikrolokacija LIBERTAS Horizon staze.

 

Foto: Regionalna agencija DUNEA 

 

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 212.356,49 eura, dok je ukupan proračun projekta 1.725.396,51 eura. Projektni partneri su i Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Dunea plaze 1 vr1 html 62d50888fe53322

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist