DuList PROMO

PRIJEDLOG ZA LJETO Windsurfing, kitesurfing i ronjenje na Pelješcu

PRIJEDLOG ZA LJETO Windsurfing, kitesurfing i ronjenje na Pelješcu

Creatures – Tematske staze Pelješca i Dubrovačkog primorja

Aktivni odmor najzanimljivija je vrsta odmora i čest je odabir većine lokalaca i turista koji dolaze u Dubrovačko – neretvansku županiju. Upravo zbog svoje klime i reljefa, Pelješac predstavlja ogroman potencijal za aktivno provođenje odmora bilo da se radi o kopnenim ili vodenim adrenalinskim sportovima. Sada je pravo vrijeme upoznati se sa svim mogućnostima koje Pelješac nudi ljeti, a ako vam nedostaje ideja, u nastavku donosimo nekoliko lokaliteta na Pelješcu s adrenalinskom ponudom u kojoj se vrijedi okušati. Kroz ovaj članak ispreplićemo povijesne lokalitete pod morem i rekreaciju na moru kao najbolji način opuštanja od svakodnevnog stresa i prijeko nužnom oporavku tijela i duše.

Upravo kulturna baština i povijesni lokaliteti, pa tako i podmorski lokaliteti, Dubrovačko-neretvanske županije predstavljaju temelj turističkog potencijala, kao i lokalno stanovništvo koje gradi i održava tradiciju ovog kraja. Očuvanje baštine i održivog turizma na području poluotoka Pelješca te u Dubrovačkom primorju se objedinjuje u jedinstveni projekt Creatures. Ovim projektom obuhvaćene su mikrolokacije koje su od velikog kulturnog i turističkog značaja kako za lokalno stanovništvo tako i za posjetitelje te su podijeljene u dvije tematske staze pod nazivom LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon.

Ako ste u potrazi za pravim ‘punjenjem baterija’ pročitajte ovaj članak, negdje ga spremite i vidimo se ovo ljeto na Pelješcu!

PRIJEDLOG ZA LJETO Windsurfing, kitesurfing i ronjenje na Pelješcu

Ukoliko se nađete u Vignju u ljetnim mjesecima, potpuno je logično da ćete se okušati u jedrenju na dasci. Ako vam na spomen surfanja na pamet padaju pješčane plaže Kalifornije, mi ćemo vas razuvjeriti. Za pravi početak ljetnog aktivnog odmora je svakako vjetroviti Viganj. Jedriti na dasci se može već od svibnja pa skroz do kraja rujna, a za one odvažnije tu je i kitesurfing pomoću zmaja te skijanje na moru. Ipak od svih sportova, windsurfing i kitesurfing su najpopularniji, a Pelješki kanal koji je kod Vignja najuži pruža svakodnevne mogućnosti bavljenja ovim sportovima. Zbog suženja kanala vjetar kod Vignja dobiva na snazi te mu je prosječna brzina 30 km/h, a najveća 70 km/h. U Viganju se održavaju i brojna međunarodna i svjetska sportska natjecanja u jedrenju. S 260 sunčanih sati godišnje, stalnim vjetrom tijekom toplog vremena i brojnim drugim kulturnim i prirodnim zanimljivostima, Viganj je odredište svakog adrenalinskog zaljubljenika u more i vjetar!

No Viganj nije namijenjen samo za aktivnosti na moru, već i za istraživanje pod morem. Naime, zapadno od Vignja kod Punte sv. Ivana u moru se nalaze ostaci antičkog brodoloma. Na dubini od otprilike 30 metara prostor je prepun keramike, a pretpostavlja se kako se brodolom dogodio u 2. stoljeću. Ostaci broda svjedoče o njegovoj trgovačkoj prošlosti jer je prevozio kuhinjsku keramiku podrijetlom iz Turske i Grčke. Predmeti koji su stradali u brodolomu pripadaju istočnoj kuhinjskoj keramici, a ponajviše je lončića, lonaca, zdjela, vrčeva, tanjura i plitica, tava, poklopaca te mali dio rijetkog primjera kuhinjskog inventara poput gorionika i gradela.

PRIJEDLOG ZA LJETO Windsurfing, kitesurfing i ronjenje na Pelješcu
CAMERA

Pola sata vožnje jugoistočno od Vignja, smjestila se duboka, pješčana uvala Žuljana. Zahvaljujući svom idealnom geografskom položaju, nudi pogodan zakon i poznato sidrište. Na južnom kraju uvale nalazi se otočić Lirica sa svjetionikom na ulasku u Mljetski kanal. Uvala je otvorena prema zapadu s pogledom na Korčulu, Lastovo i Mljet, a s obzirom na rtove i plitke obalne dijelove, antički I srednjovjekovni brodovi tamo bi, nerijetko, doživljavali brodolome. Jedno od njih odnosi se na ostatke antičkog brodoloma na dubini od 45 metara. Pronađene amfore datiraju s kraja 1. stoljeća prije Krista ili iz prve polovice 1. stoljeća. Osim toga, pretpostavlja se da su pojedini dijelovi tereta, opreme broda i drvene konstrukcije još uvijek neotkriveni, prekriveni površinskim slojem pijeska. U blizini, nalaze se i ostaci njemačkog torpednog broda koji je svoju pomorsku ‘karijeru’ završio 1944. godine u sukobu s britanskim ratnim brodovima. Brod roniocima nudi niz atrakcija jer na dnu mora leže torpedne cijevi na provi broda, protuavionski top na krmi što je idealno skrovište različitih riba. Podmorje ovog područja je također vrlo bogato špiljama pa predstavlja pravi raj za ronioce. Tijekom ljetnih mjeseci, ljubitelji ronjenja u bližnjem ronilačkom centru mogu iznajmiti ronilačku opremu i oko Žuljane istraživati 6 olupina brodova na dubinama od 15 do 45 metara.

PRIJEDLOG ZA LJETO Windsurfing, kitesurfing i ronjenje na Pelješcu
Našu ljetnu avanturu završit ćemo polusatnom vožnjom iz Žuljane prema uvali Prapratno. Još uvijek ne toliko razvikana uvala idealna je za mir i obiteljski odmor. Smještena samo tri kilometra od Stona, osim obiteljskih aktivnosti, može ponuditi i niz mogućnosti za aktivni odmor. Naime, kod uvale Prapratno nalazi se i podvodno arheološko nalazište koje poziva na ronjenje i jedinstvenu priliku za upoznavanje s čarima i ljepotama morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, a posebice one zaštićene.
Predstavljeni podvodni lokaliteti kao i uvale Pelješca samo su jedan djelić mikrolokacija okupljenih tematskim stazama Libertas Horizon koje povezuju prirodnu i kulturnu baštinu Pelješca i Dubrovačkog primorja te valoriziraju njihov turistički potencijal. U sljedećem članku upoznat ćemo vas s ponudom Malostonskog zaljeva kao i samog Stona.

Foto: Regionalna agencija DUNEA

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 212.356,49 eura, dok je ukupan proračun projekta 1.725.396,51 eura. Projektni partneri su i Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Interreg ADRION - CREATURES
Interreg ADRION – CREATURES

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist