Aktualno

Prije 30 godina Hrvatska je postala članica Ujedinjenih naroda

Na današnji dan obilježava se 30 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Članstvom u ovoj svjetskoj Organizaciji, navode iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti.

Prvih godina članstva prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je na što ranijem okončanju velikosrpske agresije, potvrdi i obrani međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanju stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, te osiguranju mirne reintegracije okupiranih područja. Neposredno nakon toga, uslijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni kroz njezino aktivno djelovanje u brojnim tijelima Ujedinjenih naroda i svim dimenzijama djelovanja ove svjetske organizacije. Tako je Hrvatska bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i značajan doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatski policajci te diplomati. Hrvatska se u tom kontekstu pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti.

Republika Hrvatska je od početka 2022. godine ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća za mandatno razdoblje 2022.-2024. godine, u kojem će se voditi prioritetima koji uključuju provedbu UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine (Agenda 2030) i njegovih ciljeva održivog razvoja te njihovog značenja u kontekstu oporavka od pandemije COVID 19. Promovirat će koncept “Jednog zdravlja“ i povezanost između zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša i ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica ove ugroze.

Hrvatska se nalazi i među državama predvodnicama brojnih inicijativa i reformskih procesa u UN-u, od inicijative odgovorne uporabe prava na veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, koncepta Odgovornosti za zaštitu (R2P) do različitih inicijativa iz područja unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava.

Globalni izazovi današnjice, od klimatskih promjena, pandemija, gladi i siromaštva, energetske krize i drugih, s kojima se suočavaju sve države svijeta zahtijevaju zajednički pristup i napore. U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država uspostavljenima na pravilima i međusobnom uvažavanju te poštivanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN – međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Hrvatska je u sljedećem razdoblju istaknula kandidature za ponovnim članstvom u Komisiji za izgradnju mira, Vijeću sigurnosti te Vijeću za ljudska prava i nastavit će jačati svoj međunarodni ugled i položaj kroz aktivno sudjelovanje u svim najvažnijim procesima Ujedinjenih naroda. 30. obljetnica hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima obilježit će se 29. svibnja u sklopu konferencije “Naslijeđe generacija – 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske” i središnje proslave Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija