Grad

PREZENTACIJA U AGENCIJI DURA Znate li što je TechTown?

PREZENTACIJA U AGENCIJI DURA Znate li što je TechTown?

Ovog četvrtka je u prostorijama Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e predstavljen Akcijski plan Razvoja lokalne digitalne ekonomije koji je proizašao iz projekta TechTown, financiranog iz URBACT III Programa.

Voditeljica projekta, Alisa Aliti Vlašić, predstavila je projekt kojemu je cilj bio ispitati mogućnosti povećanja potencijala razvoja digitalne ekonomije manjih i srednjih gradova. Predstavila je i integrativni akcijski plan kojim se nastoji unaprijediti lokalna digitalna ekonomija putem obrazovnog sustava, digitalizacijom javnih usluga i potporom digitalizacije postojećeg poslovnog sektora. Istaknula je da bi se dodatnim razvojem digitalnog sektora na području Dubrovnika pružila alternativa dominantnoj mono-ekonomiji – turizmu čime bi se pružila alternativa obrazovanim mladima koji svoj poslovni put ne vide u turističkom sektoru.

U sklopu predstavljanja TechTown projekta i Akcijskog plana, održano je i predstavljanje Dubrovnik Smart City vizije i konceptualnog modela, predavanja o Digitalnom gospodarstvu i tržištu rada te Digitalizacija iz perspektive poduzetnika. Također su ponovno predstavljena prva tri pobjednička projekta sa ovogodišnjeg, četvrtog Hackathona, koji se održao u travnju u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA te uz potporu partnera RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku.

Kod predstavljanja Dubrovnik Smart City vizije i konceptualnog modela, direktorica Razvojne agencija Grada Dubrovnika DURA-e, gospođa Ana Marija Pilato Krile, istaknula je i 17 projekata koji su profilirani kroz strategiju pametnog grada, a kojima je zajednički cilj da korištenjem tehnologije ojača postojeće kompetitivne prednosti i poboljša kvalitetu života građana, osigura konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša i Grada.
Ispred HZZ-a, Područnog ureda Dubrovnik, viši stručni savjetnik i analitičar HZZ-a, Vedran Kastrapeli, osvrnuo se na temu digitalnog gospodarstva i tržišta rada istaknuvši da u Dubrovniku, među zaposlenim osobama u ICT sektoru, je najviše računalnih inženjera i tehničara, dok inženjeri telekomunikacija su među najbrže zapošljivim skupinama i u prosjeku su oko samo 2.5 mjeseci na evidenciji zavoda.

Vedran Vukas Džaić, direktor tvrtke IntuIT obratio se sudionicima iz perspektive poduzetnika i svoju je prezentaciju započeo sa objašnjavanjem razlike između digitalizacije i automatizacije. Razložio je način na koji poduzetnici prepoznaju Smart City koncept kao potencijal za daljnji razvoj i povećanje broja radnih mjesta u digitalnom sektoru kao alternativi dominantne mono-ekonomije – turizma.

Hackathon 2018. se još jednom pokazao kao plodonosno natjecanje mladih talenata te je i ove godine polučio 3 izvrsna rješenja. U sklopu navedenog događaja svoje projekte su predstavili i prva tri pobjednička tima: TIM SECTION5 je predstavio projekt ‘Implementacije dubokog učenja za buduće prostorno planiranje prometa’, web aplikaciju koja uzima video signal kamera s dubrovačkih raskrižja u stvarnom vremenu te pomoću algoritama prikuplja podatke o količini prometa koje koristi za određivanje gustoće prometa. Tim ARGUS se predstavio projektom ‘Smart Traffic’ koji omogućava korisnicima uživo praćenje gradskog prometa i prometa autobusa, a pomoću brzine kretanja autobusa korisnici će moći vidjeti gdje su trenutno gužve, te gdje su trenutno autobusi. A tim broj 3, MALI ZELENI su predstavili projekt pametnih kontejnera za razvrstavanje otpada koji potiču pravilno razvrstavanje na način da se u omjeru razvrstanog otpada proporcionalno smanji mjesečna naknada za odvoz otpada.

DURA je TechTown projekt provodila od svibnja 2016. do svibnja 2018. godine. Nositelj projekta je grad Barnsley iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uz DURA-u, partneri na projektu su: Limerick (Irska), Basingstoke (Ujedinjeno Kraljevstvo), San Sebastian (Španjolska), Clermont Ferrand (Francuska), Siracusa (Italija), Nyiregyhaya (Mađarska), Cesis (Latvija) i Loop city Denmark.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist