Hrvatska

PREVENCIJA KRIZE Vlada predstavlja paket pomoći zbog visokih cijena energenata

PREVENCIJA KRIZE Vlada predstavlja paket pomoći zbog visokih cijena energenata

Porast cijena energenata razlog je zbog kojih pomoć u plaćanju računa za struju mogu očekivati sva kućanstva, a Vlada osim toga planira predstaviti i socijalne pakete. Kako je doznao Dnevnik. hr, subvencijama se mogu nadati i poduzetnici neovisno o prihodu kojeg ostvaruju na godišnjoj razini.

Mjere će obuhvatiti i gradove, općine i županije pa bi tako vrtići, škole, bolnice i javne ustanove struju trebale plaćati kao kućanstva, a postoji mogućnost pomoći i u plaćanju grijanja. Vladine mjere ovaj utorak će biti predstavljene i koalicijskim partnerima.

– Idemo široko, idemo sveobuhvatno – rekao je pak Oleg Butković, podpredsjednik Vlade, koji dodaje i kako su mjere sveobuhvatne i da uključuju i struju i plin.

Primjerice, škole će, kao i bolnice, vrtići i javne ustanove struju plaćati kao kućanstva. Nadaju se pomoći i oko cijene grijanja.

– Možda je s plinom nešto kompliciranija situacija pa zahtijeva nešto osjetljiviji pristup ali nitko neće ostati u hladnim prostorijama – naglasio je pak Radovan Fuchs, ministar obrazovanja, a na pitanje hoće li škole koje koriste više plina biti u nepovoljnijem položaju, odgovara: ‘Ne mogu biti jer bi onda i učenici bili u nepovoljnijem položaju.’

Za to što su cijene hrane odletile u nebo, SDP krivi državu.

– Što se tiče rasta cijena potpuna je kapitulacija države u odnosu na rast cijena. Ja sad postavljam pitanje ima li Vlada ikakav mehanizam da kontrolira cijene i što se događa na tržištu. Ako ima, neka na prvu sjednicu sabora donesu taj dokument – naglasio je pak Boris Lalovac. SDP je predstavio treći paket svojih mjera. Traže beskamatne kredite za solarne panele za poduzetnike, smanjenje PDV-a s 13 na 5 posto na električnu energiju za kućanstva, uvođenje subvencija za male i srednje poduzetnike, usklađivanje plaća u javnom sektoru, jamstvo da trošak režija neće prijeći 30 posto dohotka kućanstva te uvođenje poreza na ekstraprofit.

– Nije isto imaš li plaću 20.000 kuna ili 4000 kuna, nije isto, ne može biti isto. I zato fokus svih nas koji o tome pričamo, koji na tome radimo, koji se trudimo pomoći ljudima mora biti prije svega pomoć onima kojima je najteže – ističe Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Trebat će naći jedan dobar balans između onoga što država može učiniti i onoga kako očuvati radna mjesta, zaštititi i velike i male kompanije – navodi pak Gordan Jandroković.

– Hrvatska sama iz svojih izvora ima gotovo dovoljno plina za naše potrebe. Treba se naći načina kako taj plin preusmjeriti našim poduzetnicima i kako im dodatno pomoći u ovoj krizi. Ako oni propadnu i mi smo kao država propali –  kazao je pak mostovac Nikola Grmoja.

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist