Aktualno

Preporuka: cijepite se

Preporuka: cijepite se

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji do 7. veljače prijavljeno je 106 oboljelih od gripe.

Od toga 81 osoba oboljela je u Dubrovnik, 25 u Metkoviću te 4 osobe u Pločama, dok na području Korčule nije prijavljena ni jedna oboljela osoba. Riječ je o virusima gripe tipa A (H3N2) i tipa B. Kako se navodi u priopćenju kojeg potpisuje dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ DNŽ, do sada je najviše oboljelih u mlađoj dobnoj skupini od 7 do19 godina. Razlog je taj što se ta dobna skupina najmanje cijepi protiv gripe, a izložena je dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim školskim prostorima, što pogoduje širenju gripe.

Zbog načina prijavljivanja i činjenice da se velik broj ljudi liječi kod kuće, stvarni broj oboljelih od gripe dvostruko je pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih, ističe se u priopćenju.
 
– Našim epidemiološkim izvidima i kontaktima sa izabranim obiteljskim liječnicima očekujemo znatno veći broj prijava u slijedećim „epidemiološkim tjednima“. Možemo reći kako prava epidemija gripe u našoj županiji tek slijedi – navodi se u priopćenju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada se protiv gripe cijepilo oko 9.300 osoba.

Cijepljenje je još uvijek u tijeku, pa se svi zainteresirani mogu javiti  kod svojih izabranih liječnika ili na Odjele za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo. Kao i svake godine, cijepljenje se preporuča osobama starijim od 65 godina, osobama koje boluju od kroničnih bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene,  metaboličke…) neovisno o dobi, a kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti. Cijepljenje se preporuča i osobama sa smanjenim obrambenim sustavom poput oboljelih od maligni bolesti ili osoba koji su na terapijama (npr. kemostatici, kortikosteroidi) bez obzira na dob, kod kojih je također povećan rizik za nastanak komplikacija gripe te zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima.

Cijepljenje se posebno preporuča jer je trenutni tip virusa  gripe u cirkulaciji A ( H3N2) u sastavu ovogodišnjeg cjepiva za gripu. 

Pročitajte još

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist